Njemački gigant preuzeo Bekto Precisu

Njemačka kompanija Emka Beschlagteile GmbH koja ima 1.600 zaposlenih u devet proizvodnih lokacija te prodaje proizvode u 52 zemlje širom svijeta, i zvanično je preuzela Bekto Precisu d.o.o.

Potpisivanje protokola ozvaničeno je ranije najavljivano preuzimanje bh. kompanije od strane njemačkog preduzeća koje već posluje u BiH pod nazivom EMKA Bosnia te posjeduje pogon u Goraždu. Do 2015. godine proizvodnja EMKE bila je smještena na lokalitetu nekadašnjeg Vijogora, na desnoj obali Drine u neposrednoj blizini Bekto Precise, a razvojem nove industrijske zone EMKA se preselila na lokaciju u Vitkovićima.

EMKA Bosnia radi proizvode od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika. Pored toga, EMKA Bosnia proizvodi dijelove i sklopove za elektroindustriju, autoindustriju i drugo. U oblasti autoindustrije ova kompanija postala je partner velikih proizvođača automobila: Toyota, BMW, AUDI, Mazda, Opel, Ford, Mercedes i drugih velikih svjetskih proizvođača. EMKA Bosnia je druga po veličini firma, odmah nakon matične firme u Feldbergu u Njemačkoj. Izvozi 95 posto svojih proizvoda na evropsko tržište i među najvećim je izvoznicima u BiH.

Ovaj poslovni potez podržala je i Vlada FBIH, potvrdio je Fadil Novalić, federalni premijer.

– Vlada FBiH je podržala ovaj dogovor i podupirala ga čitavim putem. Cilj vlade je rast broja zaposlenih i u tom smislu ćemo pomoći svim kompanijama javnim i privatnim. Mnoga preduzeća smo restruktuirali, a prihvatili smo se i privatnih firmi kao što je Bekto precisa koja se nalazi u za nas izuzetno važnom kraju. U toj firmi radi 450 radnika i naš cilj je da se poveća broj zaposlenih u preduzeću koje je za naše uvjete visoko tehnološko. Emku smatramo strateškim partnerom i to je socijalno osjetljiva firma specijalizirana u branši u kojoj posluje – kazao je federalni premijer.

Friedhelm Runge, vlasnik Emke Beschlagteile GmbH,  novinarima je kazao sljedeće.

– Emka je preuzela Bekto Precisu nakon mnogih razgovora koji su bili potrebni iako se ja i Redžo Bekto poznajemo. Naša namjera je da naše filijale širom svijeta komuniciraju sa firmom u BiH koja će im isporučivati dijelove. Emka je vodeća firma u sektoru za proizvodnju elektro-ormarića, sigurnosnih postrojenja i slično. Ono što je nama bitno da se razvija dualni sistem obrazovanja sa teoretskom i praktičnom obukom. Firmu Bekto Precisa smo preuzeli s namjerom da je razvijamo i nije nam namjera da otpuštamo radnike, to nismo radili nigdje pa nećemo ni u BiH. Prvi razlog zašto smo preuzeli ovu firmu, jeste taj što im je trebao partner koji radi širom svijeta, a drugi razlog je da je Bekto Precisa imala probleme sa izvjesnim regulativama koje se odnose na dugoročnu opstojnost firme – rekao je Runge.