Otvoren Sajam u Mostaru: Mjesto razmjene ideja i projekata

Svečano je otvoren 21. međunarodni sajam privrede – Mostar 2018. na kojem će se predstaviti izlagači iz dvadesetak zemalja, među kojima su najzastupljenije zemlje regije, te Kina, Mađarska i Italija, javlja Anadolu Agency (AA).

Sajam, koji traje do 14. aprila, otvorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak pozdravila je prisutne podsjetivši da će se tokom pet dana u Mostaru predstaviti izlagači iz 20-tak zemalja.

-Učinili ste nam izuzetnu čast što ste danas tu s nama. U sklopu pet sajamskih dana i predstavljanju izlagača iz 20-ak država bit će upriličene redovne podsajamske manifestacije. Drago nam je da je Srbija zemlja partner ovogodišnjeg sajma i to je samo potvrda kako se naša saradnja razvijala i raste iz godine u godinu – kazala je Bošnjak.

I gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić poželio je dobrodošlicu visokim zvaničnicima iz BiH i regije. Prisutne je pozdravio s mjesta, kako je kazao, koje je stjecište boljitka, ekonomskog prosperiteta i snage za budućnost.

-Jer, upravo je to ono što i simbolizira Mostarski sajam. Već 21 godinu sajam djeluje na zavidnom nivou i donosi nove i bolje saradnje, nova partnerstva sa brojnim zemljama. Ove godine s ponosom možemo reći da je naša partnerska i prijateljska zemlja Srbija došla pokazati i prikazati da smo udruženi u ekonomiji jači, bolji, kompaktniji i činimo jednu dobru ekonomsku cjelinu – rekao je Bešlić.

Istakao je da je to “znak da smo na dobrom putu i da se i danas iz Mostara odašilje pozitivna privredna, ali i svaka druga poruka, kako investitorima tako i svima onim koji imaju kvalitetne privredne projekte.

-Na poseban način želim pozdraviti sve privrednike danas u Mostaru koji su temelj našeg okupljanja. Želimo vas što više podsticati da nastavite stvarati ozračje u kojima će se naći radna mjesta za mlade, perspektivne, obrazovane ljude da nađu mjesto pod našim suncem i grade budućnost ovih lijepih država – poručio je Bešlić.

Poželio je da i ovaj Sajam bude mjesto razmjene privrednih ideja i projekata svih zemalja sudionica.

Na svečanosti otvaranja prigodnu muzičku tačku izveo je vokalni etno sastav Moba, a zahvalnice za poseban doprinos Mostarskom sajmu Bošnjak je uručila članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću i predsjedniku Srbije – Zemlje partnera Aleksandru Vučiću.

Na Međunarodnom sajmu privrede prisutan je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kao i bugarski i hrvatski premijer Bojko Borisov i Andrej Plenković. Nakon svečanog otvaranja visoki zvaničnici obilaze sajamski prostor. Mostarski sajam jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih privrednih manifestacija u regiji.

Inače, hrvatski izlagači na sajmu su prisutni od samih početaka, a Hrvatska je bila zemlja partner Sajma 2009., 2012. i 2017. godine.