Prije 73 godine oglasio se “Radio Sarajevo”

Danas su se navršile 73 godine od početka emitiranja programa Radio Sarajeva, što predstavlja i početak elektronskog emitiranja u Bosni i Hercegovini. Svijetlu antifašističku tradiciju Radio Sarajeva danas baštini radio televizija Bosne i Hercegovine (BHRT).

Današnji datum izuzetno je značajan u historiji bosanskohercegovačkog novinarstva i razvoja elektronskih medija. Početak emitiranja Radio Sarajeva, bio je i početak funkcije Javnog servisa emitiranja u BiH.

Radio Sarajevo, danas BH Radio 1

Prvi elektronski medij koji se nakon završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja Sarajeva oglasio u Bosni i Hercegovini bio je Radio Sarajevo. Ovaj je radio sa emitiranjem počeo 10. aprila 1945. godine, samo četiri dana nakon što je glavni grad oslobođen od okupatora.

Prve riječi izgovorene na Radio Sarajevu bile su riječi tehničara i prvog spikera Đorđa Lukića Cige: “Ovdje Radio Sarajevo. Smrt fašizmu – sloboda narodu!”.

Do kraja 1945. godine program je trajao 6 sati i emitiran je u tri bloka: jutarnjem, podnevnom i večernjem.

Osnivanje RTV Sarajevo

Radiotelevizija Sarajevo osnovana je sredinom 1960-ih godina u Sarajevu kao republička radiotelevizijska kuća za Bosnu i Hercegovinu, a bila je članica tadašnjeg emiterskog sistema Jugoslavenske radiotelevizije (JRT).

Prve informacije na televiziji na prostoru BiH emitiraju se 1. juna 1961. godine kada je sa radom počela Televizija Sarajevo (TVSA). Televizija nije imala vlastiti studio, i koristila je prostore Radio Sarajeva.

Oba medija bila su znak posebnosti i državnosti Bosne i Hercegovine, a za njihovo osnivanje su najzaslužniji bosanski političari Hamdija Pozderac i Branko Mikulić.

Cjelodnevni program Radio Sarajeva od 27. jula 1961. godine

Već 27. jula 1961. godine, izvršen je prvi televizijski prenos iz BiH. Prenošena je centralna svečanost povodom obilježavanja 20. godišnjice ustanka, koja je održana na Šehitlucima kod Banja Luke.

Prenos je je obavljen reportažnim kolima TV Ljubljana, a preuzela ga je cijela jugoslavenska mreža (RTV Ljubljana, RTV Zagreb, RTV Beograd, RTV Novi Sad, RTV Titograd, RTV Priština, and RTV Skoplje). Reporter sa ovog događaja bio je tadašnji direktor programa RTV Sarajevo Branislav Zlobički.

Iste godine počinju radovi na izgradnji relejnog sistema na Bjelašnici, a od 1. oktobra 1961. započelo je i cjelodnevno emitiranje prvog programa Radio Sarajeva (od 05.00 do 24.00 sata).

Neizvjesna perspektiva BHRT-a

Nerješeno pitanje naplate RTV takse, te stalni pokušaji političkih stranaka da ostvare uticaj na javne servise u Bosni i Hercegovini, glavni su ograničavajući faktor u funkcioniranju Radio televizije Bosne i Hercergovine (BHRT).

U takvoj situaciji ova kuća više životari, preživljava, nego što ima mogućnost da proizvodnjom kvalitetnog programa pomjera granice RTV emitiranja ka svjetskim standardima.

Zaposleni u BHRT-u ne traže ništa do riješen sistem finansiranja i poštivanje principa profesionalizma i nezavisnosti javnog servisa. Tek onda bi kuća mogla krenuti u proces oporavka, konsolidacije i novih dometa.

Tek tada bi i građani BiH bili zadovoljni svojim javnim servisom!

bhrt.ba