U Londonu sud odlučuje o izručenju Todorića Hrvatskoj

Na sudu u Londonu jutros je počelo saslušanje povodom zahtjeva Hrvatske za izručenjem osnivača posrnulog koncerna Agrokor Ivice Todorića.

TVN1 pozivajući se na britanske advokate, navodi da je u ovakvim situacijama uobičajeno da se pokuša dokazati da optužnica nije pripremljena do te mjere da se može tražiti izručenje.

Budući da je Todorić već više puta javno rekao da se protiv njega vodi politički proces u Hrvatskoj, očekuje se da će to biti i jedan od ključnih argumenata protiv izručenja.

Sud će zasjedati četiri dana.

U novembru prošle godine, sud u Londonu pustio je Todorića da se brani sa slobode, uz kauciju od 100.000 funti, a oduzet mu je pasoš i mora se redovito javljati policiji.

Hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Baker Tilly koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima, svom ocu omogućili pribavljanje više od 1,142 milijarde kuna protupravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna potjernica.