Dogodilo se na današnji dan, 11. april

1814.- Postignut sporazum u Fontenblou prema kojem je Napoleon Bonaparta abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prijestolu ga je zamijenio Luj XVIII.

 

  1. – Osnovana je Međunarodna organizacija rada sa sjedištem u Ženevi.

 

1945.–  Američke trupe osvojile su u Drugom svjetskom ratu njemačke gradove Esen i Vajmar i oslobodile koncentracioni logor Buhenvald.

 

1961.–  U Jerusalimu je, zbog ratnih zločina nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, počelo suđenje potpukovniku snaga SS nacističke Njemačke, Adolfu Ajhmanu, jednom od organizatora Holokausta.

 

  1. – Zamjenik firera nacističke Njemačke Martin Borman zvanično je proglašen mrtvim i skinut s liste traženih ratnih zločinaca u SR Njemačkoj.

 

  1. – Umro je šef Komunističke partije i albanske države Enver Hodža. Kao neprikosnoveni partrizanski i politički lider od Drugog svjetskog rata do smrti, vodio je Albaniju od staljinizma do bliskosti s Kinom, a zatim do izolacije i nacionalizma.
  2. – Savjet bezbijednosti UN-a proglasio je kraj Zalivskog rata uz obećanje Iraka da će platiti ratnu odštetu zbog invazije Kuvajta i da će neutralisati oružje za masovno uništavanje.

 

  1. – U Beogradu je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”. Ubistvo nije razjašnjeno.

 

  1. – U sjedištu UN-a u Njujorku zvanično je osnovan stalni Međunarodni sud za ratne zločine, pošto je više od 60 zemalja ratifikovalo Rimski sporazum iz 1998. godine kojim je taj sud uspostavljen.

 

2003.- SFOR je u Tuzli uhapsio Nasera Orića, ratnog komandanta Armije BiH, i izručio ga Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za ratne zločine nad srpskim civilima u istočnoj Bosni, od početka rata do 1993. godine. 3. jula 2008. Orić je pravosnažnom odlukom međunarodnog suda u Haagu oslobođen svih optužbi.

 

  1. – U Francuskoj je stupio na snagu zakon koji ženama zabranjuje nošenje burke u javnosti, a za kršenje zakona predviđene su kazne od 150 eura. Francuska je tako postala prva zemlja u Evropi u kojoj je kažnjivo nošenje nikaba ili burke na javnim mjestima.

 

2012.–  Umro je Ahmed Ben Bela, simbol globalnog anti-kolonijalnog pokreta i prvi predsjednik Alžira poslije sticanja nezavisnosti od Francuske.