Smijenjeni glavni tužilac daje iskaz: Salihović na ispitivanje u Tužilaštvo BiH došao bez advokata

Goran Salihović, pravomoćno smijenjeni glavni državni tužilac, stigao je jutros u Tužilaštvo BiH, gdje će nastaviti s davanjem iskaza u svojstvu osumnjičenog.

Zanimljivo je da je Salihović jutros stigao sam, bez advokata Rifata Konjića. U ovu instituciju došao je taksijem.

Uskoro će se navršiti godina od prvog poziva za ispitivanje, a Salihović još nije okončao davanje iskaza. Mnogi smatraju da pojedinci u Tužilaštvu BiH svjesno odugovlače postupak i da je već mogao davno biti ispitan na sve okolnosti iz istrage.

Ovaj teško kompromitirani tužilac pod istragom je zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi, a tereti se i za brojne druge malverzacije u radu Tužilaštva, kao i za trošenje budžetskih sredstava.

Salihović već mjesecima daje iskaz koji se odnosi na troškove reprezentacije Tužilaštva BiH, tačnije da je nenamjenski utrošio budžetski novac koji je bio namijenjen ovoj pravosudnoj instituciji.

Tužioci sumnjaju da je Salihović, a kako smo nedavno i objavili, na osnovu finansijskog vještačenja, nenamjenski na reprezentaciju potrošio oko 75.000 maraka, mahom u kafanama i restoranima te na raznoraznim putovanjima, a da nije pravdao račune.

Uostalom, istragom je utvrđeno da je novac trošen i na kupovinu poklona za Salihovićeve bliže saradnike.

avaz.ba