Dogodilo se na današnji dan, 12. april

 1. godine – Krstaši koji su u Četvrtom krstaškom ratu krenuli u Svetu zemlju da oslobode Hristov grob, zauzeli su Konstantinopolj, pretvorivši ga u centar tzv. Latinskog carstva. Vizantija ga je povratila 1261. godine. Pod tursku vlast pao je 1453. godine i kao Istanbul bio prestonica Osmanlijskog carstva do 1923. godine.

 

 1. godine – Umro je Nikolo Amati, najveći majstor među graditeljima violina porodice Amati iz italijanskog grada Kremone.

 

 1. godine – Napadom snaga Konfederacije (južne države SAD) na tvrđavu Samter u Južnoj Karolini počeo je američki građanski rat.

 

 1. godine – Rođen je američki džez-muzičar Lajonel Hempton. Radio je sa Lujom Amstrongom i Benijem Gudmanom. Uveo je instrument vibrafon u džez-sastav.

 

 1. godine – Umro je predsjednik SA-a Frenklin Delano Ruzvelt koji je od 1932. godine četiri puta biran za predsjednika, kao kandidat Demokratske stranke. Njegovom zaslugom SAD su prevladale ekonomsku krizu 1930-ih godina, a u Drugom svjetskom ratu napustio je izolacionističku politiku SAD i pridružio se evropskim saveznicima u ratu protiv nacističke Njemačke. Mjesto predsjednika je od oboljelog Ruzvelta 1945. godine preuzeo dotadašnji potpredsjednik Hari Truman.

 

 1. godine – Sovjetski Savez je poslao prvog čovjeka u kosmos. U svemirskoj kapsuli “Vostok I” kosmonaut Jurij Gagarin načinio je krug oko Zemlje za 108 minuta.

 

 1. godine – Tokom kontrole “zone zabranjenog leta” iznad Bosne i Hercegovine francuski avion tipa “miraž” srušio se u Jadransko more.

 

 1. godine – Nakon intervencije američkog predsjednika Džordža Buša Kina je pristala da poslije 11 dana oslobodi 24 člana posade američkog špijunskog aviona.

 

 1. godine – Predsjednik Venecuele Ugo Čaves podnio je ostavku pod pritiskom oficira, nakon žestokih sukoba njegovih pristalica i protivnika u kojima je poginulo 17 ljudi. U roku od 48 sati Čaves je dekretom vraćen na mjesto predsjednika i na toj dužnosti je bio do 5. marta 2013. godine kada je umro.

 

 1. godine – Evropska komisija je u Strazburu usvojila studiju o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru, kojom je njihovoj državnoj zajednici omogućen početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. U oktobru te godine u Beogradu je svečano proglašen početak pregovora sa EU.

 

 1. godine – Umro je Radž Kumar, zvijezda više od 200 indijskih filmova. U neredima među njegovim obožavaocima poginulo je sedmoro ljudi.