Ahmići : Obilježavanje 25. godišnjice zločina

Danas će u selu Ahmići kod Viteza biti obilježena 25. godišnjica zločina nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine.

Članovi porodica ubijenih mještana Ahmića, kao i svake godine, posjetiće šehidsko mezarje u starom Vitezu gdje su ukopani njihovi najmiliji.  U sklopu obilježavanja organizovano je polaganje cvijeća na spomen-obilježje u tom selu, kao i vjerski obred.

Najmlađa žrtva zločina imala je tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Za posmrtnim ostacima 29 osoba još se traga.

Pokolj civila u Ahmićima počinili su pripadnici 4. bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i jedinica “Džokeri”. Ubistvo 116 mještana je najveći zločin koji je počinjen u sukobima Armije RBiH i HVO-a.

Zločin u Ahmićima otkrile su britanske mirovne snage Ujedinjenih naroda (UN) pod komandom pukovnika Boba Stjuarta (Stewart), koji je svjedočio u Hagu u korist Optužbe.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti.

Šest počinilaca je osuđeno na ukupno 95 godina zatvora. Haški trubunal (ICTY) izrekao je pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora jednom od komandanata ove akcije Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne.

Sud BiH je na deset godina zatvora osudio zapovjednika 4. bojne Vojne policije HVO-a Paška Ljubičića.

bhrt