Dogodilo se na današnji dan, 16. april

  1. godina – U Francuskoj, gdje je boravio u dobrovoljnom egzilu od 1824. godine, umro je španski slikar Francisko Goja. Kao dvorski slikar napravio je čuvene portrete članova kraljevske porodice, dvorjana i uglednih ličnosti, a među najpoznatije njegove slike ubrajaju se “Odjevena Maja” i “Gola Maja”.

 

  1. godine – Umrla je francuska vajarka Mari Tiso, koja je 1802. godine osnovala čuveni londonski Muzej voštanih figura.

 

  1. godine – Rođen je američki pilot i konstruktor aviona Vilbur Rajt koji je 1903. godine sa bratom Orvilom izveo prvi let avionom. Let je trajao 59 sekundi, a avion je preletio 285 metara. Braća Rajt osnovali su 1909. godine kompaniju za proizvodnju aviona.

 

  1. godine – Rođen je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin. Karijeru je napravio u SAD-u, a 1952. godine emigrirao je u Švajcarsku gdje je umro 1977. godine. Tokom 40 godina snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. godine je dobio Oskara za životno djelo. (“Svjetlosti velegrada”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator”, “Svjetlosti pozornice”).

 

  1. godine – Rođena je danska kraljica Margareta II. Kraljica je postala 1972. godine i bila je prva žena koja je nakon 600 godina sjela na danski prijesto.

 

  1. godine – Saveznička avijacija bombardovala je Beograd u Drugom svjetskom ratu. Poginulo je više od 1.200 ljudi, više hiljada je povrijeđeno, a razoreno je oko 600 zgrada.

 

  1. godine – Britanska kraljica Elizabeta proklamovala je novi kanadski ustav na osnovu kojeg su prekinute posljednje kolonijalne veze Kanade sa Britanijom.

 

  1. godine – Holandska vlada i načelnik Generalštaba holanske vojske podnijeli su ostavke. Pad vlade izazvao je zvanični holandski izvještaj o Srebrenici, u kome je ocijenjeno da holandske mirovne trupe i UN snose dio odgovornosti za pad te enklave (juli 1995. godine) u ruke Vojske Republike Srpske i masakr oko 7.500 Muslimana.

 

  1. godine – Umro je Oli Džonston, posljednji iz legendarnog tima koji su pravili klasike Volta Diznija kao što su “Snježana i sedam patuljaka”, “Fantazija” i “Bambi”. Bio je jedan od glavnih crtača u ostvarenjima kao što su “Alisa u zemlji čuda”, “Pepeljuga”, “Uspavana ljepotica”, “Petar pan”, “Meri popins” i “Knjiga o džungli”.

 

2010.godine –  U Visokom je umro Rasim Delić, general Armije RBiH. Bio je osuđen na tri godine zatvora na sudu u Haagu po drugoj tački optužnice koja ga tereti za “okrutno postupanje kao prekršaj pravila i običaja ratovanja”, vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i avgusta 1995. godine.

 

  1. godine – U velikoj pomorskoj nesreći potonuo je južnokorejski trajekt na kojem je bilo 476 ljudi, uglavnom učenika srednje škole. Spašene su samo 172 osobe, od kojih je 13 članova posade.