Dom naroda PSBiH danas o Izbornom zakonu i Zakonu o krivičnom postupku

Za danas je zakazan nastavak 37. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je prekinuta 21. marta 2018. godine na zahtjev delegata iz reda bošnjačkog naroda Fahrudina Radončića.

Sjednica je prekinuta prilikom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno na prvoj tački dnevnog reda. Riječ je o prijedlogu delegata iz reda hrvatskog naroda, a za koji je usvojena hitna zakonodavna procedura.

Identičan prijedlog u Zastupničkom domu PSBiH predložio je šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, ali su državni zastupnici prilikom glasanja odbacili ovaj prijedlog čiji je predlagač zapravo ministar pravde BiH.

Naime, Ustavni sud BiH proglasio je određene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH neustavnim te naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da sporni zakon u skladi s Ustavom BiH. Na izradi zakona radilo je Ministarstvo pravde BiH, međutim međunarodna zajednica otvoreno je poručila kako izmjene i dopune koje predlaže Grubeša nisu u skladu s međunarodnim standardima.

To je bio razlog zbog kojeg se prijedlog ministra pravde BiH nikada nije našao na sjednici Vijeća ministara BiH, odnosno zbog čega nikada nije upućen u parlamentarnu proceduru. Uprkos tome, HDZ BiH ostao je ustrajan pa je putem svojih zastupnika uputio Grubešin prijedlog u proceduru.

“Ministarstvo pravde je sačinilo nacrt izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, ali je on manjkav i ne zadovoljava zahtjeve za pojačanu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, bilo na domaćem ili međunarodnom nivou. Dakle, od najveće je važnosti da se nacrt u potpunosti uskladi s međunarodnim standardima, posebice onima u okviru Konvencije UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala”, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Delegacija EU u BiH navodi i da će, ukoliko zakonodavac usvoji tek polovična rješenja ili ako Ustavni sud BiH ukine postojeće odredbe jer su protuustavne, bh. tužiocima biti uskraćen jedan od glavnih alata za efikasnu borbu protiv teških oblika kriminala. Direktna posljedica oba takva slučaja bilo bi nekažnjavanje onih koji počine ta krivična djela.

Ukoliko Ustavni sud BiH danas stavi van snage odredbe spornog zakona, van snage bit će stavljene odredbe koje se odnose na imunitet svjedoka i posebne istražne radnje (PIR), što znači da Tužilaštvo BiH neće moći pokretati nove istrage čime će se izaći ususret kriminalcima.

Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda PSBiH naći će se i zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Riječ je o prijedlogu koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Damir Bećirović, Fehim Škaljić, Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

Predloženim zakonom predviđeno je uvođenje tehnoloških novina poput optičkog skeniranja glasačkih listića, uvođenja biometrijskih čistača otisaka prsta i videonadzora.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je 21. marta nakon sastanka o izmjenama Izbornog zakona BiH da se SNSD i HDZ BiH protive uvođenju savremenih tehnologija prilikom glasanja na izborima.

klix.ba