Francuska daje 50 miliona eura pomoći Siriji

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je nakon sastanka sa grupom nevladinih organizacija u Parizu, da će Francuska izdvojiti 50 miliona eura na ime hitne humanitarne pomoći Siriji.

“Okupio sam nevladine organizacije koje rade na terenu u Siriji. Suočena s humanitarnom situacijom, Francuska uspostavlja hitan program od 50 miliona eura”, napisao je Makron na svom zvaničnom nalogu na Tviteru (Twitter).

Ta sredstva će biti upućena nevladinim organizacijama i agencijama Ujedinjenih naroda koje rade na terenu u Siriji, uključujući kancelariju Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja, saopćila je Jelisejska palata, prenosi Rojters (Reuters).

Predstavnici 20-ak nevladinih organizacija prisustvovali su sastanku s francuskim predsjednikom, među kojima su Crveni krst i humanitarna organizacija Care.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, humanitarna pomoć je u Siriji potrebna za oko 13 miliona ljudi, od kojih je šest miliona djece.

Ujedinjeni narodi su u četvrtak saopćili kako se nadaju da će sakupiti sredstva za najmanje 100.000 Sirijaca, kojima je pomoć očajnički potrebna nakon što je višemjesečnim borbama okončana opsada Istočne Gute, koja je trajala godinama.

Fena