Dogodilo se na današnji dan 18. april

  1. godine – Rođena je Lukrecija Bordžija, mecena umjetnika i naučnika u vrijeme italijanske renesanse, vanbračna kćerka pape Aleksandra VI.

 

  1. godine – U Londonu je rođen dirigent poljskog porijekla Leopold Stokovski, osnivač Američkog simfonijskog orkestra.

 

  1. godine – Od zemljotresa u San Francisku poginulo je više od hiljadu ljudi, a oko 200.000 ostalo je bez kuća.

 

  1. godine – Američki avioni u Drugom svjetskom ratu prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju.

 

  1. godine – Zvanično je raspuštena Liga naroda, a njena imovina prenijeta je na novoosnovane Ujedinjene nacije.

 

  1. godine – SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vođstvom Josipa Broza Tita.

 

  1. godine – U Parizu su Belgija, Zapadna Njemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik. To je bio početak stvaranja Evropske ekonomske zajednice, odnosno Evropske unije.

 

  1. godine – Umro je njemački naučnik Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta. Od dolaska nacista na vlast u Njemačkoj 1933. godine živio je u SAD-u. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine.

 

  1. godine – Više od 100 libanskih izbjeglica ubijeno je kada je izraelska artiljerija otvorila vatru na logor u kojem su bili.

 

  1. godine – SR Jugoslavija je, u vrijeme intervencije NATO-a protiv nje, prekinula diplomatske odnose sa Albanijom zbog situacije na Kosovu.

 

2011.godine – Umro Ivica Vidović, istaknuti hrvatski glumac. Bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. 2005. godine je dobio godišnju Nagradu “Fabijan Šovagović” koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih režisera čije je djelo ostavilo trajan trag u historiji hrvatskoga filma.