Državni mediji: Inspektori za hemijsko oružje ušli u Dumu

Tim Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) ušao je u sirijski grad Dumu, nedaleko od Damaska, kako bi istražio navodni napad otrovnim plinom, izvijestila je državna novinska agencija SANA.

Izaslanstvo OPCW-a ušlo je u Dumu zajedno sa sirijskim ministrom zdravstva, rekao je za njemačku agenciju dpa izvor blizak vladi.

Sirija i njezina saveznica Rusija pozvale su na istragu OPCW-a nakon što su deseci ljudi ubijeni u navodnom napadu kemijskim oružjem na Dumu 7. travnja.

“Ključni elementi nestaju”

Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak kako je vrlo vjerojatno da su dokazi kemijskih napada u Dumi nestali, dodajući da je presudno da se međunarodnim inspektorima odmah omogući pristup mjestu napada.

“Vrlo je vjerojatno da dokazi i ključni elementi nestaju s toga mjesta”, navodi se u priopćenju.

Inspektori OPCW-a prošlog su tjedna otputovali u Siriju kako bi analizirali mjesto navodnog napada u Dumi, koja je sada pod kontrolom vladinih snaga nakon što su se iz nje povukli pobunjenici.

Washington je u ponedjeljak optužio Moskvu da međunarodnim inspektorima priječi prilaz mjestima u Siriji gdje su stanovnici bili napadnuti bojnim otrovom i da su možda Rusi ili Sirijci uklonili dokaze, a Moskva je optužbe odmah odbacila.

“Rusi su mogli posjetiti mjesto napada”, rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik Kenneth Ward na sastanku OPCW-a u Haagu i istaknuo: “Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu.”

Dokumentacija dokaza

Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana.

Liječnici u bolnici u koju su bile zbrinute navodne žrtve kemijskog napada rekli su novinarima da nijedan od pacijenata primljenih te noći kada se navodno dogodio kemijski napad nije pokazivao takve ozljede, a gušenja je bilo od prašine i dima u bombardiranjima.

Humanitarne udruge i spasilačka organizacija Bijele kacige tvrde da su takve izjave medicinskog osoblja, koje je državna televizija emitirala prošlih dana, iznesene pod prijetnjama.

federalna.ba/Hina