Oprez: Domaći GMO proizvodi na tržištu BiH

Centar za životnu sredinu poslao je na laboratorijsko testiranje na GMO markere pet nasumično odabranih prehrambenih proizvoda porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su prisutni na našem tržištu.
Rezultati su pokazali da je kukuruzna krupica LO50 proizvođača “Briž” Brčko pozitivna na na P-35S, T-NOS i pat markere, što ukazuje da ovaj proizvod sadrži GMO (genetski modifikovane organizme).

Kompaniji “Briž” je naloženo da povuče sa tržišta proizvode iz navedene serije.

Nadležna inspekcija Brčko Distrikta obavila je nadzor nad kompanijom te je utvrđeno da je za proizvodnju GMO pozitivne kukuruzne krupice korištena sirovina nabavljena od firme iz Bijeljine.

Kukuruzna krupica LO50 je u trenutku inspekcijskog nadzora već bila potpuno distribuisana na tržište, pa je na analizu poslan proizvod iz drugog lota (LO52) za čiju je proizvodnju također korištena sirovina nabavljena od iste firme iz Bijeljine.

Rezultati analize su pokazali da se ponovo radi o GMO pozitivnom proizvodu.

Kompaniji “Briž” je naloženo da povuče sa tržišta proizvode iz navedene serije, a odgovorno lice kompanije je izjavilo da svojevoljno povlači sa tržišta još tri lota za čiju je proizvodnju korištena ova sirovina.

Nakon što je stigla potvrda iz inspekcije Brčko Distrikta, Centar za životnu sredinu je zatražio od inspektorata Republike Srpske da izvrši kontrolu porijekla sirovine kod firme iz Bijeljine kako bi se utvrdilo kako je došlo do njenog plasiranja na bh. tržište.

“Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da znaju šta se nalazi na policama sa kojih kupuju, što sada nije slučaj. Iako je hrana koja potiče od GMO prema zakonima u Bosni i Hercegovini zabranjena za ljudsku upotrebu, dokazali smo da je stanje na tržištu, nažalost, drugačije, ali to potrošači sami ne mogu otkriti jer ovi proizvodi nisu obilježeni. Šteta će biti daleko veća ukoliko se utvrdi da je sporna sirovina, odnosno kukuruz, proizveden u Bosni i Hercegovini, a uzgoj GMO sorti je također zabranjen u oba entiteta i Brčko Distriktu”, rekao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Zabrana upotrebe genetički modifikovanih organizama podrazumijeva da je zabranjeno svako uvođenje genetski modifikovanih organizama u životnu sredinu, njihovo pakovanje, stavljanje u promet i tranzit preko područja Republike Srpske.

Prisustvo GM pozitivnog proizvoda nam pokazuje da su ove zabrane prekršene, te da nadležne institucije i granična policija ne mogu adekvatno zaštititi prava građana koji su direktno izloženi svim potencijalnim rizicima koje donosi konzumiranje GMO proizvoda, navode u Centru za životnu sredinu.

U narednom periodu, Centar za životnu sredinu izvršit će na deset lokacija u Bosni i Hercegovini brzo testiranje vode na prisustvo glifosata, totalnog herbicida koji se najčešće koristi kod uzgoja GMO sorti, a koji je Svjetska zdravstvena organizacija deklarisala kao “vjerovatno karcinogen za ljude”.

Aktivnosti se provode ou podršku Gekko i Grassroots fondacija iz Njemačke.