Dogodilo se na današnji dan, 19. april

 1. godine – U Rimu je umrla švedska kraljica Kristina Augusta. Kraljica je postala 1632. godine u osmoj godini, a abdicirala je 1654. godine zbog tajnog prelaska u rimokatoličku vjeru koja je u Švedskoj bila zabranjena.

 

 1. godine – Porazom britanske vojske kod Leksingtona i Konkorda počeo je američki rat za nezavisnost od Velike Britanije. Kongres SAD-a objavio je istog dana 1783. godine završetak rata.

 

 1. godine – Potpisan je Londonski sporazum kojim su evropske države priznale nezavisnost Kraljevine Belgije.

 

 1. godine – Umro je engleski prirodnjak Čarls Robert Darvin, autor teorije o evoluciji živih bića koju je objavio u knjizi “Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja”.

 

 1. godine – Umro je francuski fizičar i hemičar Pjer Kiri, jedan od utemeljivača nauke o radioaktivnosti. Sa suprugom Marijom Kiri-Sklodovskom i Anrijem Bekerelom podijelio je 1903. godine Nobelovu nagradu za fiziku.

 

 1. godine – Počeo je ustanak Jevreja u Varšavi, koji je, uz više hiljada žrtava, ugušen 16. maja. Njemački nacisti su tokom borbi potpuno razorili i spalili Varšavski geto, a 58.000 ljudi poslato je u koncentracione logore.

 

 1. godine – U Londonu je održano prvo takmičenje za mis svijeta. Pobijedila je mis Švedske.

 

 1. godine – U Francuskoj je na doživotnu robiju osuđen nacistički ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata Pol Tuvije.

 

 1. godine – U svojoj vili u Italiji umro je norveški antropolog, naučnik i istraživač Tor Hejerdal koji se proslavio kada je na splavu Kon-Tiki 1947. godine prešao Pacifik.

 

 1. godine – Umro je Britanac Noris Makverter koji je sa svojim bratom blizancem Rosom 1955. godine osnovao “Ginisovu knjigu rekorda”.

 

 1. godine – Britanski književnik, predstavnik novog talasa u naučnoj fantastici Džejms Graham Balard preminuo je u 79. godini. Njegovi najpoznariji romani su “Sudar” i “Imperija sunca” oba adaptirana u filmove.

 

 1. godine – U Briselu su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton

 

 1. godine – Umro Radivoj Raša Popov, srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik Mokrinskih novina, zvijezda dječije televizijske emisije Fore i fazoni. Autor je više desetina knjiga za djecu i odrasle.