Info se sesija na temu „ Zločin iz mržnje i govor mržnje“

Asocijacija za demokratske inicijative pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, a uz podršku Grada Goražda danas je u Velikoj sali Gradske uprave organizovala info sesiju na temu ”Zločin iz mržnje i govor mržnje”.

Ovo je prva u  nizu info sesija koje će biti organizirane u nekoliko bh. gradova. Cilj današnje Info sesije je razmjena informacija o rasprostranjenosti govora mržnje i stopi zločina počinjenog iz mržnje u BiH, razlozima  za neadekvatnu  obradu  i kažnjavanje,  te o eventualnim  posljedicama govora mržnje na bh. društvo. Info sesija je učesnicima  pružila informacije o specifičnosti govora i zločina iz mržnje, šta je to govor i zločin iz mržnje i informacije o preventivnim  aktivnostima koje se mogu poduzeti kako bi se adekvatno odgovorilo na govor mržnje.

Sa  današnje Info sesije poručeno je kako je prvi i najbitniji korak u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje njegovo  prepoznavanje i adekvatno reagovanje kako od strane zajednice, tako i od strane institucija, građana, medija. Ukoliko izostane reakcija, ogromne su šanse da se govor mržnje pretvori u zločin iz mržnje ili da se za kratko vrijeme zaboravi da se ikad i desio.