Dogodilo se na današnji dan, 20. april

 1. godine – Vođa Engleske revolucije Oliver Kromvel raspustio je parlament, Vojno vijeće donijelo je novi ustav, a Kromvel je imenovan doživotnim lordom-protektorom.

 

 1. godine – Rođen je Napoleon III, car Francuske od 1852. do 1870. godine. Poslije poraza u francusko-pruskom ratu zbačen je sa prijestola, a u Francuskoj je proklamovana Treća Republika.

 

 1. godine – U filadelfijskom listu “Grahams magazin” objavljena je pripovijetka Edgara Alana Poa “Ubistva u ulici Morg” koja se smatra prvom detektivskom pričom.

 

 1. godine – U Austriji je rođen Adolf Hitler, osnivač Nacional-socijalističke partije, kancelar i diktator Njemačke od 1933. do 1945. godine.

 

 1. godine – U Beogradu je počeo osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920. godine, na kongresu u Vukovaru, promijenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

 

 1. godine – Umro je kralj Danske Kristijan X. Veliku popularnost stekao je otporom njemačkoj okupaciji za vrijeme drugog svjetskog rata.

 

 1. godine – Snage bosanskih Srba izvršile su blokadu Sarajeva, zahtijevajući podjelu grada. Blokada i granatiranje grada trajali su tokom cijelog rata koji je završen potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine.

 

 1. godine – Umro je jugoslovenski političar i pisac Milovan Đilas, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita do 1954. godine.

 

 1. godine – Kinesko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je od atipične upale pluća u Pekingu oboljelo 339 osoba, od kojih je 18 umrlo, čime su kineske vlasti prvi put zvanično priznale razmjere epidemije SARS-a.

 

 1. godine – Umro je njemačko-jugoslovenski filmski glumac Peter Karsten, koji je glumio u velikom broju filmova snimljenih u bivšoj Jugoslaviji tokom 70-tih godina. Najpoznatiji partizanski filmovi i serije u kojima je igrao su “Djevojački most”, “Vrhovi Zelengore”, “Partizani”, “Povratak otpisanih” i “Partizanska eskadrila”.

 

 1. godine – Zemljotres jačine 6,6 po Rihteru pogodio je kinesku provinciju Sičuan, odnio 203 života, dok je oko 12.000 ljudi povrijeđeno.