Kongres SAD raspravljao o BiH, predložen dodatni angažman međunarodne zajednice

 

Saslušanje o temi “Naslijeđe Dejtona i budućnost Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana” održano je danas u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država u Potkomitetu za Evropu i Euroaziju.

Saslušanje su vodili predsjedavajući ovog tijela, kongresmen iz Republikanske stranke Dejna Rorbaher (Dana Rohrabacher) i dopredsjedavajući, demokrata Gregori Miks (Gregory Meeks). Svjedočili su Metju Palmer (Matthew), vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Saša Toperić, direktor programa Mediterana, Bliskog istoka te zemalja Zaljeva pri Centru za transatlantske odnose SAIS, Filip Lero-Martin (Philippe Leroux-Martin), direktor Sektora za vladavinu prava, pravdu i sigurnost pri Institutu za mir SAD te Kurt Basuener (Bassuener), suosnivač i viši stručni saradnik Vijeća za politiku demokratizacije.

Jedan od učesnika u saslušanju Saša Toperić izjavio je da je u svom izlaganju istakao napore SAD i Evropske unije u Bosni i Hercegovini oko nužnosti postizanja dogovora po pitanju izmjena Izbornog zakona zbog presude u slučaju ”Ljubić” te dogovora oko glasanja u Mostaru gdje građani ovog grada već dva izborna ciklusa nisu bili u mogućnosti ostvariti svoje demokratsko pravo glasanja.

Naglašavajući da politički lideri u BiH već osam godina nisu postigli dogovor o implementiranju presude Evropskog suda za ljudska prava, koja zahtijeva ustavne reforme, Toperić kaže da je predložio dodatni angažman međunarodne zajednice odmah nakon izbora ovog oktobra da bi BiH po dobivanju statusa kandidata za članstvo u EU krenula u proces usklađivanja svog zakonodavstva s evropskim standardima.

Ističući neophodnost ovih procesa, Toperić je ukazao na vrlo loše stanje u pravosuđu BiH koje je pod žestokim utjecajem političara i koje svojim neradom zapravo potiče korupciju, stvara ekonomsku nesigurnost i onemogućava dolazak stranih investicija.

Kaže i da je osudio neodgovornost političara u BiH koji, po pravilu, rješavaju goruća pitanja od direktnog značaja za bolji život svih građana BiH u posljednji tren, i to uglavnom uz pritisak međunarodne zajednice. No, naglasio je potrebu da preuzmu odgovornost za BiH, ali i apelirao na međunarodnu zajednicu da pomogne tamo gdje može. Stoga je, izražavajući zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Rusije na Balkanu, Toperić pozvao Kongres SAD da potakne svoje evropske partnere da prate SAD u uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, koji svojim izjavama sve više predstavlja prijetnju miru ne samo u BiH već u regionu. Kao direktni odgovor ruskom angažmanu na Balkanu Toperić je apelirao na SAD i njene evropske partnere da zajednički rade na aktiviranju MAP-a za BiH već na nadolazećem julskom samitu NATO-a u Briselu.

– Značajno jači angažman SAD je nužan i sigurno je da bi ovakvim potezom i SAD i EU pomogle da se zaustavi alarmantan odlazak građana iz BiH u inozemstvo u potrazi za normalnijim i boljim životom, u čemu prednjače mladi i obrazovani Bosanci i Hercegovci – zaključio je Toperić.

avaz.ba