Vijećnica slavi 122. rođendan: Njena obnova je poruka svim agresorima na BiH

 

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, danas slavi 122. rođendan.

Od 20. aprila 1896. godine Vijećnica svjedoči neuništivost Sarajeva i zemlje Bosne i Hercegovine. Vijećnica već 122 godine svjedoči hiljadugodišnju tradiciju države Bosne i Hercegovine, kao svojevrsni čuvar njenog kulturno historijskog naslijeđa. Njeno blago su pisani dokumenti slavne historije bh. zemlje, bosanskih ljudi, društva i države. Tako je Vijećnica simbol Sarajeva, Bosne i Hercegovine, Evrope, čovjeka i civilizacije. Ona u sebi sintetizira historiju Sarajeva, Bosne i Hercegovine, Evrope, čovjeka i civilizacije.

Obnova Vijećnice i njeno novo otvaranje je poruka i pouka svim agresorima na državu i zemlju Bosnu i Hercegovinu i svim kreatorima i izvršiocima genocida nad građanima Bosne i Hercegovine da su Ideja Bosne i Bosanski duh svojevrsni bosanski odgovor za prihvatanje, poštovanje, priznavanje drugog i drugačijeg, uvijek uspijevali pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid. Oni koji su palili Vijećnicu, oni koji su agresijom i genocidom jurišali na državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, oni koji su ubijali djecu, oni koji su silovali, oni koji su mučili i ubijali u koncentracionim logorima smrti, oni koji su na silu protjeravali, zapravo, su palili i rušili Ideju Bosne i Bosanski duh, a time su palili i rušili i historiju, kulturu, tradiciju čovjeka i civilizacije. Zbog tog barbarskog, anticivilizacijskog, antihumanog zločina agresije i genocida palitelji Vijećnice i rušitelji države Bosne i Hercegovine će vječno ostati na smetlištu historije.

Kolektivno znanje pohranjeno u spisima jednog naroda predstavlja bitan dio identiteta tog naroda. Do danas brojni vlastodršci širom svijeta, a posebno kreatori i izvršioci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima nisu shvatili da se snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage duha koga godinama čuva Vijećnica, saopćio je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

faktor.ba