Dogodilo se na današnji dan, 21. april

  1. godine – Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tjudor. Njegovim dolaskom na prijesto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom “Rat dvije ruža”.

 

  1. godine – Rođena je engleska književnica irskog porijekla Šarlota Bronte, koja se proslavila sa prvim romanom “Džejn Ejr”. Sa mlađim sestrama Emilijom i Anom izdala je zbirku pjesama.

 

  1. godine – Teksašani su porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa koji je 1845. godine ušao u sastav SAD-a.

 

  1. godine – Rođena je Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952. godine.

 

  1. godine – Vojnim pučem u Atini uspostavljen je režim “grčkih pukovnika” koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

 

1992.godine- U Bosanskoj Krupi je formirana Patriotska liga i sa tim je počeo otpor agresiji na Bosansku Krupu.

 

  1. godine – Prvi kineski vojnici ušli su u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

 

2003.godine- Kapetan Jugoslovenske narodne armije Miroslav Radić predao se vlastima Srbije i 17. maja je izručen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za ratne zločine u Vukovaru.

 

  1. godine – Huan Antonio Samaran, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1980. do 2001. godine, preminuo je u 89. godini u Barseloni.

 

  1. godine – U pomorskom udesu izbjegličkog broda koji je potonuo između libijske obale i italijanskog otoka Lampeduse, udavilo se između 700 i 900 migranata. Prve procjene su bili da je brod krijumčario oko 700 ljudi, a preživjeli su svjedočili da ih je bilo više od 950.

 

2016.godine – Umro Prins Rodžer Nelson, američki muzičar. Tokom karijere duge skoro četiri decenije Princ je objavio 40 studijskih albuma, koji su prodati u tiražu većem od 100 miliona primjeraka, i osvojio sedam „Gremi” nagrada.