Do polovine aprila blizu 300 migranta tražilo azil u BiH, smještajni kapaciteti gorući problem

“Prema posljednjim podacima koje smo dobili od nadležnih institucija, do kraja trećeg mjeseca bila su 253 zahtjeva za azil. Trenutno stanje je blizu 300 zahtjeva od početka godine do 15. aprila”, kazao nam je glasnogovornik UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu Neven Crvenković.

Podaci Ministarstva sigurnosti BiH govore da su tražitelji azila uglavnom državljani Alžira, Pakistana, Maroka, Sirije, Afganistana, Libije, Turske, Irana, Iraka i još 20 država.

“Veliki broj ilegalnih migranata samo iskaže namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali ne pristupi registraciji azila. U 2018. godini iskazane su 1.174 namjere, a podnesena 282 zahtjeva za azil. Tražitelji azila su prilikom registracije većinom rekli da ne žele azil u BiH, nego žele da idu u zemlje Zapadne Evrope”, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema posljednjem izvještaju UN-a, u januaru ove godne u BiH je stiglo 157 migranata i izbjeglica, a azil ih je tražilo 38, u februaru ih je došlo 315, a zahtjev za azil podnijelo ih je 79. Najviše dolazaka registrovano je u martu (666) kada je bilo 136 zahtjeva za azil.

klix.ba