Velika akcija protiv krijumčarenja migranata

Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH, zajedno sa hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i MUP-om Republike Hrvatske proveli su opsežnu akciju u kojoj je uhapšeno više od 20 osoba, osumnjičenih za organizirano krijumčarenje ilegelnih emigranata preko BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

U okviru koordiniranih međunarodnih operacija, kodih naziva „Taurus“ i „Oks“, rano jutros su provedene aktivnosti na lišenjima slobode 20 osuumnjičenih osoba i pretresima na više lokacija, u BiH i Hrvatskoj.

Radi se o osobama koje su pod istragom i osumnjičene da su od početka 2018. godine, djelujući kao organizirana grupa, sudjelovali u nezakonitim aktivnostima, prevoza, skrivanja i krijumčarenja ilegalnih emigranata preko područja BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

Krijumčari emigrantima uzimaju i do 10.000 BAM

Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikog broja ilegalnih emigranta, njih najmanje između 100-200, za čije su krijumčarenje osumnjičeni počinitelji uzimali velike novčane iznose, koji su dosezali i do više od 10.000 BAM, te na taj način ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Većina emigranata krijumčarena je sa područja Republike Turske, odakle su organizatori ovih nezakonitih aktivnosti, kao i sa područja Kosova, a u provođenju i realizaciji akcije, podršku je dala i Međunarodna organizacija za migracije IOM, a u jednom segmentu ostvarena je saradnja sa strukturama EUROPOL-a.

Nakon pretresa i lišenja slobode, osumnjičeni u BiH će biti predati postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. On će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

bhrt