Čović najavio razgovore o Izbornom zakonu

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je za danas razgovore sa bošnjačkim strankama kojima bi trebao predstaviti rješenje izmjena Izbornog zakona u vezi sa Domom naroda Federacije i Predsjedništva BiH.

Iako se ne zna ni tačno vrijeme ni mjesto održavanja sastanka, očekuje se prisustvo HDZ-a BiH, SDP-a, DF-a, SDA i SBB-a.

Čović je jučer u Mostaru o toj temi razgovarao sa američkom ambasadoris com u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) i šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom(Lars-Gunnar Wigemark) , kada je i najavio današnji sastanak .

Komentirajući Izborni zakon, Čović je kazao kako su na sastanku ponovili stav da se Izborni zakon mora promijeniti, iako je ostalo još svega 10-tak dana.

– Uvjeren sam da će izbori biti održani. Hoćemo li uspjeti u ovih nekoliko dana naći jedan konsenzus između onog što zagovaraju bošnjačke i hrvatske stranke, za nas je moguće jer su rješenja vrlo jednostavna i ponudit ćemo ih”, kazao je Čović.

Na pitanje misli li da će doći do izmjena zakona u narednih 10-ak dana, koliko je ostalo do raspisivanja, izjavio je da je kompromis moguć o ovom pitanju.

bhrt