Od danas povoljni uslovi carinjenja uvezene robe

Odlukom Vijeća ministara BiH od danas na snagu stupaju nova pravila o carinjenju robe iz inostranstva. Za privrednike to znači bescarinski uvoz mašina i alata, dok će građani u ličnom prtljagu bez plaćanja carine unositi u zemlju nekomercijalnu robu vrijednosti do 600 BAM.

Pri tome su jasno definisana količinska ograničenja za duhan i duhanske proizvode, te alkohol i alkoholna pića.

Ukoliko fizičko lice od drugog fizičkog lica primi paket iz inostranstva, vrijednost na koju se ne plaća carina, umjesto dosadašnjih 60, sada ne smije prelaziti 90 BAM.

Roba naručena putem interneta od pravnog lica oslobađa se od plaćanja od carina ukoliko joj vrijednost ne prelazi 300 BAM, a takve pošiljke oslobođene su i plaćanja PDV-a.

Time su građani BiH, bilo da su pravna ili fizička lica, prilikom oslobađanja od plaćanja uvoznih dadžbina izjednačeni su sa građanima Evropske unije (EU).

Bitno je napomenuti da građani koji kupuju određenu robu u članicama EU imaju mogućnost povrata PDV-a plaćenoga za proizvode čija vrijednost prelazi 100 eura ili iz drugih država, u skladu sa njihovim zakonima.

Velika olakšica za privrednike – ukida se carina na uvoz mašina

Privrednici koji su na uvezene mašine plaćali 10% carine biće u mnogo povoljnijem položaju, jer se primjenom nove odluke carina ukida.

Za bescarinski uvoz mašina jedini je uslov da se one ne proizvode u našoj zemlji, što je najčešće slučaj, i da se uvezena oprema odnosi na djelatnost kojom se privredni subjekt bavi.

“Primjena ove odluke sigurno će pomoći privrednicima koji imaju uslove da kupe nove mašine i opremu da je uvezu bez dodatnog plaćanja carina od 10%. Na ovaj način olakšava se uvoz, a naša privreda postaje konkurentnija”, kaže Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS.

bhrt