UN upozorava na novu izbjegličku katastrofu velikih razmjera u Siriji

Civili više ne uspijevaju pobjeći pred sukobima i bombardiranjem u Siriji jer se granice iznimno strogo kontroliraju, a susjedne zemlje su otprije preplavljene izbjeglicama, što rezultira jednom od najtežih kriza modernog doba, izjavio je u utorak visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filipo Grandi (Filippo) na donatorskoj konferenciji o Siriji u Briselu.

On je upozorio na novu katastrofu velikih razmjera ako sirijski grad Idlib, koji je pod kontrolom pobunjenika, postane idući cilj sirijske vojske.

– Ova zemlja postala je zamka, u nekim dijelovima smrtonosna zamka za civile – kazao je Grandi na konferenciji, na kojoj učestvuju predstavnici 85 zemalja i međunarodnih organizacija te više od 200 nevladinih organizacija.

– Ondje je čitav jedan narod koji se više ne može nositi s vlastitim izbjeglicama i koji pati u jednom od najtežih iskušenja modernog doba – upozorio je Grandi.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavio je da je od početka rata u martu 2011. u ratnim sukobima u Siriji ubijeno oko 511.000 ljudi.

avaz.ba