Čeka se na identifikaciju 86 lobanja sa Korićanskih stijena

Od preseljenja DNK laboratorije Međunarodne komisija za nestale (ICMP) iz Bosne i Hercegovine u Holandiju, tačnije Hag, a što je učinjeno krajem prošle godine, do danas u Institut za nestale Bosne i Hercegovine iz ove laboratorije nije pristigao niti jedan DNK nalaz.

U ICMP-u su nam rekli da su prvi DNA profili iz uzorka iz BiH dobijeni u novom laboratoriju, ali da u principu nije moguće predvidjeti da li će novi DNK profili rezultirati poklapanjem.

Ekshumacija bila u septebru

– Mi od kraja novembra, odnosno, početka decembra, nismo dobili niti jedan DNK nalaz. Očekivali smo ih još prošlog mjeseca. Da li će doći u maju, to zavisi od laboratorije ICMP-a. Porodice će imati smiraj kada saznaju sudbinu svojih najmilijih. Sa punim pravom nas zovu i svakodnevno se interesiraju za DNK nalaze. Evo kada je riječ o Korićanskim stijenama teško da će žrtve biti identificirane do zajedničke dženaze koja će biti 20. jula u Prijedoru, a ekshumacija je bila u septembru prošle godine – govori nam Lejla Čengić, portparolka Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Dodaje kako je tokom prošlogodišnje ekshumacije pronađeno 86 lobanja.

– Očekujemo dakle najmanje 86 novih identiteta. Mislimo da su Korićanske stijene i završene sa ovom ekshumacijom. Da su pronađeni svi posmrtni ostaci, njih oko 200, koji su ubijeni i bačeni sa litice u avgustu 92’ godine – rekla nam je Čengić.

Podsjećanja radi, novi laboratorijski sistem u Hagu Međunarodne komisije za nestale u potpunosti je profunkcionirao prošli mjesec.

– Prvi DNA profili iz uzorka iz BiH su dobiveni u novom laboratoriju. Međutim, kao što je uvijek bilo sa DNK testiranjem, u principu nije moguće predvidjeti da li će novi DNK profili rezultirati poklapanjem. ICMP će Institutu za nestale u BiH izvještaje o DNA podudaranju dostaviti nakon što se izvrši temeljita kontrola osiguranja kvalitete – odgovorio nam je Saša Kulukčija portparol ICMP-a.

Podsjeća kako je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac nedavno predvodila delegaciju BiH u sjedište ICMP-a u Haagu.

Do sada zaprimljeno devet prijava o potencijalnim grobnicama 

– Pregledala je DNA laboratorijske kapacitete ICMP-a i pozitivno se osvrnula na tekuće DNA testiranje uzoraka iz BiH-a od ICMP-a – objašnjava Kulukčija.

Osvrnuli smo se i na nepostojanje pouzdanih informacija o skrivanju masovnih ili pojedinačnih grobnica kao najveću prepreku u procesu traženja nestalih. Naime, ICMP je u junu prošle godine pokrenuo online aplikaciju pod nazivom “Prijavite lokaciju” u cilju pronalaženja lokacija na kojima bi mogli biti sakriveni posmrtni ostaci nestalih osoba.

– Do sada je ICMP zaprimio devet prijava putem aplikacije “Prijava lokacije” koje se odnosi na potencijalne lokacije grobnica u BiH. Ove informacije su proslijeđene Tužilaštvu BiH na dalje postupanje – odgovorio nam je Kulukčija.

faktor