Dogodilo se na današnji dan

 1. Rođen rimski filozof i car Marko Aurelije Antonije. Tokom ratnih pohoda u Evropi i Aziji vodio bilješke koje su objavljene poslije njegove smrti, “Samom sebi”.
 2. Rođen italijanski slikar, vajar, pronalazač i naučnik Leonardo da Vinči. Njegovo najpoznatije slikarsko djelo je “Mona Liza”.
 3. U pohodu na Beč turska vojska pod komandom sultana Sulejmana II ušla u Mađarsku.
 4. Rusija objavila rat Turskoj u znak podrške Grčkoj u borbi za nezavisnost.
 5. U Aleksandriji u Egiptu rođen Rudolf Hes, nacistički lider i Hitlerov zamjenik. Na suđenju 1946. osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina. U avgustu 1987. izvršio samoubistvo.
 6. Rođen književnik Meša Selimović. Pisao romane, pripovjetke, eseje i filmske scenarije.
 7. U najvećoj nesreći u historiji rudarstva u jednom kineskom rudniku uglja, tada pod okupacijom Japana, poginulo najmanje 1.540 osoba.
 8. Britanija lansirala prvi satelit.
 9. Eksplodirao IV blok nuklearne centrale u Černobilu u Ukrajini. Radioaktivni oblaci prekrili gotovo cijelu Evropu, a posljedice se ispituju. Centrala trajno zatvorena 15. decembra 2000.
 10. U Južnoj Africi održani prvi izbori na kojima su učestvovali i crnci i bijelci i koji su označili kraj režima aparthejda.
 11. Na zasjedanju Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava ozvaničen kraj mandata specijalnog izaslanika za ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori.