Skupština USK: Današnje hapšenje je nastavak antibosanske politike

Kako je za Klix.ba kazao Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK danas je trebala biti održana redovna sjednica Skupštine, no ona je odgođena.

“Zbog okolnosti, jutrošnjih dešavanja i hapšenja generala Dudakovića i drugih pripadnika Petog korpusa, na sjednici Kolegija skupštine odlučili smo da danas iz protesta nećemo održati redovnu, nego vanrednu sjednicu. U međuvremenu smo zadužili resorno ministarstvo da utvrdi tekst Deklaracije, a potom na ponovnom Kolegiju utvrdili jedinstveni tekst Deklaracije. Nakon toga, održana je sjednica Skupštine, na kojoj je, bez bilo kakve rasprave, usvojen tekst Deklaracije i poslana jedinstvena poruka iz najvišeg zakonodavnog organa u ovom kantonu šta, ustvari, mi mislimo o svim ovim dešavanjima”, rekao je Hušić.

U tekstu Deklaracije navodi se da je dug svih u Bosni i Hercegovini da osudi čin lišenja slobode ratnog komandanta 5. korpusa Armije RBiH, komandanta Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i dijela ratnog komandnog kadra 5. korpusa, koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

“Njihovo zalaganje za samostalnost Bosne i Hercegovine kao države i njihov doprinos u odbrani vlastitog naroda treba biti inspiracija za naša pokoljenja u duhu izgradnje povjerenja i sretnije budućnosti, ali i sjećanje na nesretnu prošlost. Današnja hapšenja ne predstavljaju ništa drugo do pukog nastavka antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve. Žrtve čiji je jedini zločin težnjaka stvaranju države po mjeri svih naroda koji u njoj žive”, navodi se u Deklaraciji.

Dalje se ističe da izabrani predstavnici građana Unsko-sanskog kantona pozivaju sve institucije naše zemlje da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova Bosne i Hercegovine, bez politčkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru naše zemlje .

“U cilju očuvanja tekovina Bosne i Hercegovine, te u cilju definiranja pozitivnih političkih procesa koji našu zemlju vode međunarodnim demokratskim putevima i euroatlantskim integracijama, najoštrije osuđujemo način i postupanja kojim se heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što ustvari jesu i od kojih se na ovaj način pokušava napraviti zločince i time u potpunosti izbrisati trag koji su zapisali duboko u temelje Bosne i Hercegovine. Ubijeđeni u nevinost naših heroja, zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo u borbi za Bosnu i Hercegovinu, stvorenu za sve ljude koji u njoj žive, i istrajati”, zaključuje se u tekstu Deklaracije.