Vozači danas oprezno i strpljivo, pazite na sebe i druge

Zbog Prvomajskih praznika, tokom cijelog dana očekuje se pojačana frekvencija vozila.

Iz BIHAMK-a posebno izdvajaju dionice koje vode ka lokalnim izletištima, kao i granične prijelaze.

Vozačima savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uvjetima na putu.

Kako ne bi doveli u opasnost sebe i ostale učesnike u saobraćaju, apelujemo da se ne sjeda za upravljač vozila ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol.

Budući da su vremenske prilike povoljne, iz BIHAMK-a skreću pažnju i na uvećan broj biciklista i motociklista u saobraćaju. Podsjećaju da se sve informacije o trenutnom stanju na putevima u BiH i graničnim prelazima mogu dobiti na broj telefona 1282 ili pogledati na web stranici bihamk.ba

Zbog praznika 1. Maja, do sutra do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Za vrijeme praznika smanjen je obim sanacionih radova, zbog kojih dolazi do izmjena režima saobraćanja. Napominju da je na mjestima gdje je postavljena privremena signalizacija, njeno poštivanje zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić zbog aktivnih klizišta.

Trenutna zadržavanja na graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

Danas u vremenu od 11:30 do 12:30 sati doći će do obustave saobraćaja na GP Bosanska Gradiška.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4.2

Cazin-Velika Kladuša-granica sa R. Hrvatskom Zbog radova na sanaciji udarnih rupa, saobraća se usporeno, uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

M-5

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

Tranzit Sarajevo (ulica Put Mladih Muslimana), zbog sanacionih radova na mostu saobraćaj je usporen, uz povremeno zauzimanje jedne trake.

M-14.2

Resanovci-Drvar, zbog urušavanja potpornog zida, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

M-16

Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-403a Kamenica-Vrsta, zbog sanacije klizišta u naselju Turija, od 07:30 do 16 sati svaki dan (osim nedjelje), vozila saobraćaju jednom trakom u dužini od cca 100 metara.

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-475a Karan-Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

KANTON SARAJEVO 

-Zbog obilježavanja Prvomajskih praznika, večeras do 20 sati na snazi je obustava saobraćaja na dionici od magistralnog puta M-17 kod Pravoslavne crkve na Plandištu do parkinga na izletištu Vrelo Bosne.

– Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

– Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale na raskrsnici ulica Zvornička, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića i Put Mladih Muslimana, saobraća se usporeno.

– Zbog sanacionih radova, od 07 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Miševići (spoj M-17-Miševići). Alternativni pravac je M-17-Rakovička cesta-Miševići.

Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Kupreška (od spoja sa ulicom Zvornička do spoja sa ulicom Ante Fijamenga), Dženetića Čikma, Derebent, Blažujski drum i Bjelašnička.

MOSTAR

-Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita od raskršća sa ulicom Braće Brkić do Trga Ivana Krndelja, kao i od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića.