Danas je Svjetski dan slobode medija

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, dan kada se slave osnovni principi slobode medija, te odaje počast novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao, a u Bosni i Hercegovini je svake godine sve lošija situacija, te su novinari nerijetko meta verbalnih, ali i fizičkih napada.

Nezavisni, slobodni i pluralistički mediji garantuju transparentnost, odgovornost i vladavinu prava.

Zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjavanja utvrdila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlukom u novembru 2013. godine. Tom odlukom pozvane su zemlje da spriječe nasilje protiv novinara, da suzbijaju nekažnjavanje počinitelja i da doprinose razvijanju slobodnog i sigurnog okvira za rad novinara.

Drugi novembar je tom odlukom postao Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara.

Evropska Unija u maju 2014. godine proglasila je orjentacije o obavezi država za obranu i osiguranje slobode izražavanja i pluralizma medija, te za borbu protiv nasilja i prijetnji novinarima.

Savjet Evrope u decembru 2015. godine uspostavio je platformu za prikupljanje informacija o napadima na novinare.

Novinari u BiH izloženi brojnim izazovima

Povodom Svjetskog dana slobode medija, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić čestitao je novinarima, urednicima i vlasnicima medijskih kuća i novinarskim udruženjima u BiH 3. maj – Dan slobode medija sa željom da njeguju visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristranog novinarstva.

“Novinari u BiH su izloženi dodatnim izazovima, jer je ta profesija, bez obzira na složenost posla i odgovornost koju javna riječ nosi, na listi najslabije plaćenih. Podržavam svaki oblik novinarske borbe za bolje uslove rada i slobodne i kvalitetne medije, jer je to istovremeno borba za otvorenije, tolerantnije i uspješnije društvo”, rekao je Ivanić.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić čestitao je 3. maj – Međunarodni dan slobodne medija svim novinarima u Bosni i Hercegovini i svijetu, kazavši da je sloboda medija temelj slobodnog čovjeka i društava.

“Gušenje slobode medija, kontrolisanje informacija i uređivanje vijesti, te svi drugi oblici ucjena i pritisci na medije i novinare su neprihvatljivi u bilo kom obliku i u bilo kojem društvu”, rekao je Spahić.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini (Federica Mogherini) izjavila je da su sloboda izražavanja i sloboda medija ugrožene širom svijeta.

“Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu i na sve nas. Odajemo počast novinarima u Evropi i širom svijeta koji su izgubili svoje živote radeći svoj posao. Pozivamo sve države da osude nasilje nad novinarima i poduzmu mjere za zaštitu novinara, posebno žena i da odgovorne, ali i one koji podstiču napade, privedu pravdi”, rekla je Mogerini.

bhrt.ba