Dogodilo se na današnji dan, 3. maj

 1. godine – Rođen je italijanski državnik i historičar Nikolo Makijaveli, autor djela “Vladalac” u kojem je iznio shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam “makijavelizam”.

 

 1. godine – Španski moreplovac Kristofor Kolumbo otkrio je ostrvo, kasnije nazvano Jamajka.

 

 1. godine – U Kijevu je rođena izraelska državnica Golda Meir, prva žena kojaje postala premijer Izraela, od 1969. do 1974. godine.

 

 1. godine – U Parizu je osnovana Međunarodna željeznička unija, među čijim osnivačima su bile i Jugoslovenske željeznice.

 

 1. godine – U Tokiju je počelo zasjedanje Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok, koji je sudio japanskim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. U procesu, koji je trajao do novembra 1948. godine, od 28 okrivljenih, sedam je osuđeno na smrt, 16 na doživotni zatvor, a ostali na kraće kazne.

 

 1. godine – Delegati 55 zemalja saglasili su se na konferenciji UN-a u Ženevi o novim pravilima korištenja nagaznih mina, ali nisu prihvatili njihovu potpunu zabranu.

 

 1. godine – Američki Kongres je izglasao budžet od skoro 80 milijardi dolara, namijenjen ratu u Iraku, a dio i saveznicima i borbi protiv terorizma.

 

 1. godine – Saučesnik u napadu na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine Zakarija Musaui osuđen je na doživotni zatvor. To je prva i jedina presuda koju je izrekao američki sud za napade na SAD 11. septembra u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi.

 

 1. godine – Umro je bivši premijer Španije Leopoldo Kalvo Sotelo, drugi predsjednik vlade poslije završetka fašističke diktature generala Fransiska Franka i uspostavljanja liberalne demokratije. Jedna od njegovih najvećih odluka je stupanje Španije u NATO.

 

 1. godine – Slika “Krik” Edvarda Munka prodata je za 120 miliona dolara na aukciji Sotbija u Njujorku i tako postala najskuplje umjetničko djelo ikada prodato na aukciji.

 

 1. godine – Umrla je Jadranka Stojaković, pjevačica i kantautorka. Nekadašnja jugoslovenska zvijezda i uspješna kantautorka i slikarka, dugo godina je živjela u Japanu, a posljednje godine svog života Jadranka je provela u Domu za stare “Karitas” u Banjaluci.