U Sarajevu danas počinje 4. Festival dječije umjetnosti

Festival dječije umjetnosti koji afirmira umjetnost za djecu i dječije stvaralaštvo zvanično će biti otvoren večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19:30 sati predstavom “Aladin i čarobna svjetiljka” Zagrebačkog kazališta lutaka.

Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo su grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore, a ne samo kao publiku i konzumente.

Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera, ali je jedinstven i u regionalnim okvirima, jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti i razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Festival će početi mjuziklom koji dolazi iz Vinkovaca “Crvenkapica” i lutkarskom predstavom “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar u terminima u 11:00 i 14:30 sati.

U centralnoj jezgri Festivala – Bosanskom kulturnom centru u 10.00 sati biće održana umjetnička radionica “Vuneno pozorištance” koje vode Željka Lemez i naša poznata glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke na osnovu kojih djeca prave lutke i scenografiju za bajku.

U BKC-u će, također, biti održana i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić koje počinje u 12.00 sati u velikoj sali Općine Stari Grad.

Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz priče koje vodi ugledna književnica Jagoda Iličić biće održane u 13.00 sati u Bosanskom kulturnom centru svakog dana Festivala.

Takmičenje za najbolji pop – rok vokal biće održano 6. maja u 18.00 sati u BKC-u kada će biti dodijeljene i nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošu, ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kreativnost.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić i drugi.

Festival dječije umjetnosti sarađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrom i Muzejom Sarajeva u čijem će depandansu Brusa bezistan biti postavljena izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.

Posjetioce će kroz Festival voditi najmlađe voditeljice, djevojčice Kana Karaman i Una Mehmedbašić koje pozivaju svu djecu i njihove roditelje, kao i sve koji vole umjetnost da posjete 4. Festival dječije umjetnosti.

Tradicionalna smotra dječijeg stvaralaštva trajaće do 7. maja.

 

bhrt.ba