Dogodilo se na današnji dan 5. maj

  1. godine – Umro je francuski car Napoleon I Bonaparta, jedan od najvećih vojskovođa u historiji, čiji su osvajački pohodi izmijenili Evropu. Umro je na ostrvu Sveta Jelena kao britanski zatvorenik.

 

  1. godine – Italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi sa svojih “hiljadu crvenih košulja” isplovio je iz Đenove prema Siciliji, koju je osvojio krajem jula.

 

  1. godine – Na brdu Volujica kod Bara postavljena je prva radio-telegrafska stanica Markonijevog sistema na Balkanu.

 

  1. godine – Britanske vlasti u Indiji uhapsile su Mahatmu Gandija zbog njegove kampanje građanske neposlušnosti.

 

  1. godine – Odlukom saveznika, Savezna Republika Njemačka ponovo je stekla suverenitet.

 

  1. godine – Teroristička organizacija “Crvene brigade” saopštila je da je ubila bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u martu 1978. godine. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije u vozilu u centru Rima.

 

  1. godine – U aukcijskoj kući “Sotbi” u Njujorku Pikasova slika “Dječak sa lulom” postigla je cijenu od 104.168.000 dolara, što je predstavljalo svjestki rekord u aukcijskoj prodaji slika do tada.

 

  1. godine – Na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji Laburistička partija Tonija Blera osvojila je apsolutnu većinu u britanskom parlamentu, a premijer Toni Bler treći uzastopni mandat.

 

  1. godine – Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala Veselinu Šljivančaninu izrečena je kazna od 17 godina zatvora za zločine u Vukovaru, umjesto prvobitne kazne od 5 godina.

 

  1. godine – U Japanu je počeo proces zatvaranja posljednjeg aktivnog nuklearnog reaktora, od 50 koliko ih je radilo u zemlji do katastrofe u Fokušimi 2011. godine.