Dogodilo se na današnji dan, 7. maj

 1. godine – U Londonu je otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Čarlsa II.

 

 1. godine – Rođen je nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams. Njegove četiri simfonije i dva klavirska koncerta postali su standardi klasičnog repertoara.

 

 1. godine – Rođen je američki filmski glumac Gari Kuper, dobitnik Oskara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

 

 1. godine – Njemačka i Italija su sklopile politički i vojni savez (Osovina Berlin – Rim). Kasnije se tom savezu pridružio i Japan.

 

 1. godine – Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Njemačke završen je Drugi svjetski rat. Francuski i ruski oficiri bili su svjedoci. Dokument o okončanju rata potpisan je 9. maja u Berlinu.

 

 1. godine – Pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, počelo je suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin poslije Nirnberga i Tokija.

 

 1. godine – Vlada SAD-a osudila je Švajcarsku zbog prihvatanja zlata i dragocjenosti od žrtava holokausta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

 

 1. godine – Papa Jovan Pavle II posjetio je Rumuniju, kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je, poslije hiljadugodišnjeg raskola, posjetio neku pravoslavnu zemlju.

 

 1. godine – Predsjednik Rusije Vladimir Putin položio je svečanu zakletvu u Kremlju i time zvanično započeo drugi predsjednički mandat.

 

 1. godine – Umrla je Lilijan Asplujd posljednja preživjela putnica koja se sjećala katastrofe broda “Titanik”. U nesreći su iz njene porodice stradali otac i troje braće, dok su ona, njena majka i brat preživjeli brodolom.

 

 1. godine – Konzervativna partija britanskog premijera Dejvida Kamerona osvojila je većinu mjesta u Donjem domu parlamenta i tako nakon pet godina došla u poziciju da oformi konzervatnu vladu.