Potvrđeno za Vijesti.ba: CIK sutra raspisuje Opšte izbore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela je odluku da će 8. maja raspisati opšte izbore u oktobru, potvrdila je glasnogovornica ove institucije Maksida Pirić za Vijesti.ba.

Tim povodom, CIK BiH sutra će u Sarajevu, s početkom u 11.30 sati, organizovati konferenciju za novinare.

Na predstojećim izborima građani BiH biraće članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavnički dom Parlamenta BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS, predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Na opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.

Od dana raspisivanja izbora u BiH, odnosno od naredne sedmice, već će početi teći i određeni rokovi u vezi s obavezama i rokovima u podnošenju prijava za ovjeru učešća na izborima, kao i postupanje CIK-a prilikom provedbe procesa provjera podnesenih prijava, kandidatskih lista i kandidata.

Za provođenje ovogodišnjih opštih izbora u budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona, a ostatak za štampanje glasačkih listića i preostale aktivnosti CIK-a.

Na izborima će moći učestvovati samo oni kandidati koji do dana raspisivanja izbora budu imali prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici za koju se imaju namjeru kandidovati.

(Vijesti.ba)