Dogodilo se na današnji dan, 8. maj

  1. godine – U Parizu je po nalogu Revolucionarnog suda giljotinom pogubljen francuski hemičar Antoan Lavoazije, osnivač moderne hemije. Formulisao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije.

 

  1. godine – U Švajcarskoj je rođen Henri Dunan, osnivač Crvenog križa i dobitnik prve Nobelove nagrade za mir 1901. godine.

 

  1. godine – Rođen je američki državnik Hari Truman, 33. predsjednik SAD-a (1945-53). Predsjednik je postao poslije smrti Frenklina Ruzvelta. Uveo je doktrinu (Trumanova doktrina) o vojnoj i ekonomskoj pomoći zemljama ugroženim ljevičarskim pokretima.

 

  1. godine – Stvorena je Savezna Republika Njemačka, u čiji sastav su ušle dotadašnje zone pod američkom, britanskom i francuskom kontrolom, uspostavljene poslije Drugog svjetskog rata i poraza nacista. Formirana je privremena vlada na čelu sa Konradom Adenauerom.

 

  1. godine – U Beogradu je sahranjen predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja, kao i 200 partija. Direktan prijenos sahrane preuzele su televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

 

  1. godine – Sovjetski olimpijski komitet odlučio je da bojkotuje Olimpijske igre u Los Anđelesu, optuživši vladu SAD-a za kršenje Olimpijske povelje.

 

  1. godine – Papa Jovan Pavle II okončao je svoju historijsku posjetu Siriji, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju. Tu zemlju je napustio molitvom za mir između Jevreja i Arapa.

 

  1. godine – Marokanski kralj Muhamed je povodom rođenja svog sina, nasljednika, oslobodio više od 9.000 zatvorenika, što je bila najveća amnestija u historiji te zemlje.

 

  1. godine – Branimir Glavaš, prvooptuženi u sudskom procesu za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine, osuđen je u Županijskom sudu u Zagrebu na 10 godina zatvora.

 

  1. godine – Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev izabran je u Donjem domu ruskog parlamenta za predsjednika vlade, na prijedlog novoizabranog predsjednika Vladimira Putina.