Sjećanje na 8. maj 1992: U Srebrenici je zapaljeno 27 kuća i 12 ljudi

Prema svjedočenju očevidaca, na današnji datum zapaljeno je 27 kuća i 12 ljudi, a 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana, ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima.

Na današnji dan prije 26 godina ubijen je Safet Kulaglić, otac Amira Kulaglića.

“Tog kobnog 8. maja sam izgubio oca. On je iz stana odveden u zgradu policije i ubijen iz vatrenog oružja. Taj dan je ubijeno i više od 20 osoba u samom gradu. To su uglavnom bile starije osobe koje nisu predstavljale prijetnju nikome. Esed Fazlić i njegova supruga su živi zapaljeni. Meva Salimović i njen muž su zapaljeni. Neki su ubijeni bojnim otrovima”, kaže Kulagić.

To je, navodi on, bila poruka da će se na tim prostorima dogoditi zlo. Tada su u gradu zapaljene mnoge kuće i uži centar grada je, prisjeća se Kulagić, izgledao stravično.

“Porodice 26 godina šalju poruku i poziv da se zločinci kazne”, rekao je Kulaglić.

Srebrenčanka Šehida Abdurahmanović svake godine prisustvuje obilježavanju godišnjice, a na današnji dan je ubijen njen suprug Jakub Abdurahmanović.

“Na današnji dan srpske paravojne snage su upale u naš stan u poslijepodnevnim satima. Moja djecu su tog dana doživjela traume i ostala bez oca. Prema informacijama drugih ljudi koji su bili u MUP-u, moj suprug je odmah pogubljen nakon dovođenja u MUP. Suprug je imao 46 godina i bio je prosvjetni radnik”, kazala je Abdurahmanović.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković je rekao da Bošnjaci svake godine obilježavaju 8. maj, početka stradanja Bošnjaka na području Srebrenice.

“Jedanaesti juli je zasjenio sve ove zločine koji su se desili 1992-1995 godine na području općine Srebrenica. Mi zajedno sa porodicama preživjelih nastojimo da svaki događaj obilježimo na dostojanstven način”, poručio je Alivuković.

Za ove zločine još niko nije odgovarao, a s mjesta obilježavanja je poručene da se nikad i nikome ovakav zločin ne dogodi.

Nakon odavanja počasti nevino ubijenim, održan je historijski čas te proučen tevhid, a godišnjica stradanja Bošnjaka danas će biti obilježena i u Dobraku, Rešagićima i Skelanima.

fena