Valentin Inzko danas pred Vijećem sigurnosti

Visoki predstavnik Valentin Inzko ovog utorka će podnijeti izvještaj o BiH Vijeću sigurnosti. Prije nego što je otputovao, naznačio je da bi mogao intervenisati ne postignu li političari u BiH dogovor o izmjenama Izbornog zakona. Podsjetit ćemo da su svi dosadašnji izvještaji i analize o BiH, ne samo redovni koje podnosi Inzko, došli do nalaza da je BiH u ćorsokaku i da treba istinsku političku strategiju.

Šta će Inzko novo reći u izvještaju? Preuranjena izborna kampanja indicirana u prošlom izvještaju kulminirala je izazivanjem duboke izborne krize. Svijetla tačka u izvještaju može biti predaja odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji, no ključne reforme nepromijenjene. Inzka i OHR se poziva da iskoristi Bonske ovlasti i nametne rješenja, izvještaj američkog Instituta “Istok-Zapad” i Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku. U dokumentu pod nazivom “Vrijeme je za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku administraciju” stoji i da će BiH biti glavni prioritet SAD i EU u ovoj godini. Izvještaj je, ujedno, i prijedlog već spominjanog plana o jakom američkom i evropskom angažmanu na Zapadnom Balkanu. Taj isti plan spominjalo je Atlantsko vijeće u svom izvještaju.

“Ključna poruka je da svi moramo da mnogo ozbiljnije uzmemo u obzir ono što se događa u regionu i ubrzamo naš angažman, i SAD i EU. Ne kritikujem ih zbog nedostataka angažmana, ali smatram da on mora da bude pojačan u ovom trenutku”, kaže Rosemary DiCarlo, predsjednica Komiteta za američku vanjsku politiku.

To da je BiH prioritet za međunarodne igrače već smo čuli i u izvještaju za međunarodne odnose britanskog Doma lordova zbog pada podrške napredovanju BiH prema EU i NATO. Ima i drugačijih izvještaja, u kojima se ne traži angažman nego kritikuje. Tako Bodo Weber, njemački politički analitičar i viši saradnik Centra za politiku demokratizacije, u analizi “Propadajuća inicijativa EU u BiH”, opisuje krah inicijative Evropske unije u BiH te odgovornost za to priprisuje liderima HDZ BiH i SNSD Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku. I američki kongresnici su prošlog mjeseca također Dodika i Čovića proglasili krivima za nestabilnost u BiH etničke podjele i nefukcionalnu vlast.

“Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je pod sankcijama SAD-a, nastavlja da negira genocid nad 8.000 muslimana u Srebrenici. Blizak je Vladimiru Putinu i nastavlja svoju separatističku retoriku i nastavlja da predstavlja najveću prijetnju za BiH i stabilnost u regionu”, navodi Saša Toperić, direktor Programa pri Centru za transatlanske odnose SAIS

I dok američki Kongres poziva evropske partnere da prate uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, predsjednik RS redovno piše svoj izvještaj Vijeću sigurnosti kao i visoki predstavnik u BiH. Ipak, ključno je pitanje da li su izmjene Izbornog zakona konačni prelazak crvene linije BiH za istinski angažman međunarodne zajednice ili će sve na kraju završiti u nečijem izvještaju.

federalna.ba