Danas se obilježava Dan zlatnih ljiljana

U BiH se 9.maj obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana ali i dan logoraša. Dobitnici ovog prestižnog priznanja za ratne zasluge svake godine svoj dan obilježavaju u nekom od bh gradova.

Ovogodišnji skup dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ održaće se u Zenici a prisustvovat će i zlatni ljiljani iz BPK Goražde. Goraždanski zlatni ljiljani dali su ogroman doprinos u odbrani grada Goražda u periodu od 1992 do 1995 godine.

“Grad Goražde ostao je u Federaciji, kao slobodan grad. Znamo je da Podrinje izgubilo preko 28.600 stanovnika.  Poznato nam je da je samo grad Goražde izgubio 2000 boraca i 2000 civila od tog broja i 160 djece. Dakle taj fašizam nikad nije bio ugušen. Hvala Bogu da u BiH i u Evropi uvijek ima taj patriotski blok koji je antifašistički orjentisan i nadam se da nikada niko više u svijetu neće osjetiti ono zlo koje se desilo nama”,kaže Derviš Hadžić predsjednik Udruženja „Zlatni ljiljan“ BPK Goražde.

Nakon rata ukupno 45 pripadnika Armije R Bosne i Hercegovine odlikovano je priznanjem zlatni ljiljan. Danas ih je u gradu Goraždu svega 12, većina ih je preminula a neki su i odselili.

Pored 12 zlatnih ljiljana četiri pripadnika Armije BiH odlikovano je zlatnom policijskom značkom, te po jedan ordenom za hrabrost i ordenom za vojne zasluge.