Dogodilo se na današnji dan, 9. maj

 1. – Španski moreplovac Kristifor Kolumbo isplovio iz španske luke Kadis na četvrto i posljednje putovanje u Novi svijet.

 

 1. – Rumunija proglasila nezavisnost, mjesec dana pošto je sklopila savez s Rusijom protiv Otomanskog carstva.

 

 1. – Amerikanci Ričard Berd i Flojd Benet prvi avionom preletjeli Sjeverni pol.

 

 1. – Njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel u Berlinu potpisao završni dokument o kapitulaciji i okončanju neprijateljstava. U ime saveznika dokument su potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

 

 1. – Komunistička partija Jugoslavije odbacila optužbe sovjetskih komunista protiv politike jugoslovenskog rukovodstva. Uslijedila je Rezolucija Informbiroa i višegodišnji politički i ekonomski pritisak sovjetskog bloka na Jugoslaviju.

 

 1. – Ministar vanjskih poslova Francuske Rober Šuman uputio poziv za pomirenje Francuske i Njemačke i predložio stvaranje Zajednice za ugalj i čelik, prethodnice Evropske unije. Šumanov plan 1951. potpisalo je šest zemalja. Taj dan se obilježava kao Dan evropskih integracija.

 

 1. – Umro Hamdija Kreševljaković, bosanskohercegovački historičar i pisac.

 

 1. – U parkiranom automobilu u centru Rima nađeno tijelo bivšeg premijera Italije Alda Mora, kojeg su teroristi “Crvenih brigada” oteli 54 dana ranije.

 

 1. – Počeli sukobi hrvatske milicije HVO-a i pretežno muslimanske Armije BiH u Mostaru, što je dovelo do podjele grada na muslimanski i hrvatski dio.

 

 1. – Na kraju trodnevne proslave 50. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Evropi i Dana pobjede, svjetski lideri pozvali na globalno pomirenje. Centralne proslave održane su u Parizu i Moskvi.

 

 1. – U haosu koji je na stadionu u Akri, u Gani, nastao kada je policija bacila suzavac na razjarene navijače, 126 ljudi izgubilo je život.

 

 1. – Umro Vidal Sasun, britanski frizer, autor “paž” i “bob” frizure. Svjetsku slavu postigao je sredinom šezdesetih godina 20. vijeka, a kreator je kratkog “friza” Mije Farou u filmu “Rozmarina beba”.