Nastavljeni pregovori o izborima u Mostaru

Iako je Centralna izborna komisija BiH jučer raspisala opšte izbore u BiH za 7. oktobar, u Mostaru se dalje nastavljaju pregovori o pronalaženju rješenja za provođenje lokalnih izbora u Mostaru.

Započeo je osmi po redu sastanak predstavnika lokalnih organizacija parlamentarnih stranaka s nivoa BiH po ovom pitanju, a domaćin je BPS.

Samo je jedna tačka dnevnog reda, Statut. Na prošlom sastanku, po zahtjevu SDA, najprije se raspravljalo o Statutu, te je po tom pitanju zaključeno da je potrebno izvršiti izmjene statuta u onom dijelu kojim će biti usklađene odredbe Izbornog zakona. Dogovoreno je i da se domaćinu BPS-u dostave konačni stavovi političkih stranaka o odredbama statuta koje po njihovom mišljenju treba mijenjati. Danas bi se parlamentarne stranke trebale očitovati o prijedlozima, s obzirom da to nisu do sada pismeno učinile kako je bilo dogovoreno, osim SDA, DF-a koji je ponudio par prijedloga i BPS-a.

Kad je riječ o Statutu, ranije je “načeto” pet članova, od kojih se neki u svakom slučaju moraju izmijeniti kad dođe do promjena izbornih pravila za ovaj grad. Bošnjačke i građanske stranke generalno zagovaraju uvođenje funkcije dogradonačelnika, a prijedlozi ranije izneseni odnosili su se i na jačanje ovlaštenja glavnog savjetnika, na mjesne zajednice ili komisije za gradska područja.

SDA i dalje zagovara izmjenu pet članova, a ako bi bilo mogućnosti, i još neke korekcije o kojim predsjednik GO SDA Mostar Salem Marić nije želio govoriti uoči saatanka, dok ne sagleda prijedloge izmjena ostalih stranaka. Vjeruje u kompromis i nada se da volja za dogovorom i dalje postoji kod pregovarača.

faktor