DANAS SVEČANI PRIJEM EP-A U BIH I URUČENJE ORDENA EP-A VAHIDU HALILHODŽIĆU

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EPuBiH) će danas organizirati prigodan prijem u povodu obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini u sklopu kojeg će Vahidu Halilhodžiću, jednom od najboljih igrača/fudbalera i napadača bivše Jugoslavije i Evrope, biti uručeno najviše priznanje naroda, građanki i građana BiH – Orden Evropskog pokreta.

Najavio je to jučer na pres konferenciji predsjednik EPuBiH Predrag Praštalo, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da najviše priznanje ovog puta ‘ide’ velikom čovjeku, sportašu, karakternoj ličnosti i ponajboljem ambasadoru BiH.

Podcrtao je kako posebno imponira činjenica da se radi o čovjeku koji dolazi iz sportskog miljea i čovjeku koji je ostavio dubok i neizbrisiv trag u bivšoj Jugoslaviji i na fudbalskoj sceni Bosne i Hercegovine, a potom i u inozemstvu kao igrač i najbolji strijelac, te kao izvrstan trener i nogometni stručnjak koji se proslavio u više zemalja i na više kontinenata.

Svečani prijem u organizaciji EP-a u BiH bit će upriličen u Zgradi Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), a povodom 70. godišnjice osnivanja i postojanja Internacionalnog evropskog pokreta (European Movement International – EMI) sa sjedištem u Bruxellesu i u sklopu projekta obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini.

Kako je rečeno, prestižno prznanje će Vahidu Halilhodžiću uručiti visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a prijemu će uz članove diplomatskog kora i predstavnike medija, prisustvotati i brojni drugi visoki gosti i zvanice.

Evropski pokret u BiH tradicionalno i u kontinuitetu obilježava Dan Evrope u BiH od 2005. godine, promovirajući uspješne lokalne zajednice, privredne subjekte, druge organizacije i pojedince iz zemlje i inozemstva, koji su dali značajan doprinos procesu EU integracija države, razvoju društvene zajednice i međunarodnog ugleda i imidža Bosne i Hercegovine.

FENA