Dogodilo se na današnji dan, 11. maj

 1. godine – Rimski car Konstantin I Veliki proglasio je grčki grad Vizant za novu prijestonicu Rimskog carstva. Grad, koji je po njemu nazvan Konstantinopolj (Carigrad) osvojili su Turci 1453. godine i kao Istanbul bio je prijestonica Otomanskog carstva do 1923. godine.

 

 1. godine – Umro je njemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike. Prvi je demonstrirao vakuum, izumio je vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

 

 1. godine – Francuske trupe pobijedile su Britance u bici kod Fontenoa i preuzele Holandiju od Austrije.

 

 1. godine – Rođen je američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pjesma “Vajt Krismes” ubraja se i danas u bestselere američkog tržišta ploča.

 

 1. godine – Rođen je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. vijeka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”.

 

 1. godine – Uspostavljeni su diplomatski odnosi Savezne Republike Njemačke i Demokratske Republike Njemačke, čime je okončano razdoblje nepriznavanja Njemačke kao suverene države.

 

 1. godine – Zbog umiješanosti jugoslovenske vojske u sukobe u Bosni i Hercegovini, ministri vanjskih poslova EZ donijeli su odluku da povuku ambasadore iz Beograda.

 

 1. godine – Superkompjuter kompanije IMB “Duboko plavo” pobijedio je svjetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

 

 1. godine – Indija je dočekala svog milijarditog stanovnika – u državnoj bolnici u Nju Delhiju rođena je djevojčica.

 

 1. godine – Dejvid Kameron, lider Konzervativne partije, postao je novi britanski premijer nakon što je kraljica Elizabeta II prihvatila ostavku laburiste Gordona Brauna, dotadašnjeg premijera.

 

 1. godine – Najmanje 17 osoba je ubijeno, a više desetina ranjeno tokom izbornog dana u Pakistanu. Izbori u Pakistanu održani su pored upozorenja talibana, koji izbore smatraju neislamskim, da će bombaškim i oružanim napadima širom zemlje upozoravati birače da ne glasaju kako bi izbjegli krvoproliće.