SAD: Nove sankcije za Iranske pojedince i kompanije

Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije za šest pojedinaca i tri kompanije, za koje tvrde da su finansirali elitne snage Iranske revolucionarne nacionalne garde.

Iz Ministarstva su rekli da sarađuju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi razbili mrežu koja je davala milione dolara iranskoj revolucionarnoj gardi.

Oni su optužili centralnu iransku banku da je aktivno pomagala toj grupi, kako bi pristupila američkim dolarima iz inostrane banke.

“Iranski režim i njegova centralna banka zloupotrebljavaju entitete u Emiratima kako bi uzeli američke dolare za finasiranje zloćudnih aktivnosti”, saopštili su iz Ministarstva.

Šest pojedinaca i tri kompanije su sankcionisani po američkim propisima koji ciljaju potencijalne teroriste i iransku finansijsku aktivnost, dodali su iz ministarstva.

Sve osobe protiv kojih su izrečene kazne su Iranci, a Amerikancima i kompanijama će biti zabranjeno da posluju s njima.

Nove kazne su izrečene dva dana nakon što su Sjedinjene Američke Države povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine.

Ranije ove sedmice, SAD su uvele sankcije ruskim, iranskim, sjevernokorejskim i kineskim pojedincima i pravnim licima, optuživši ih za kršenje američkog zakona o neširenju oružja za masovno uništenje, prenio je Tass.

Na popisu sankcionisanih nalaze se imena 28 pojedinaca i pravnih osoba, navela je ruska agencija.

TASS