Krnjić: Realno je povećanje najnižih penzija za 3,1 posto

Savez udruženja penzionera FBiH zahtijeva da se najniže penzije u ovoj godini povećaju za pet posto, međutim, realno je da povećanje bude 3,1 posto rekao nam je Zijad Krnjić, direktor Federalog zavoda PIO.

Objašnjava da zakonski nije moguće povećati najniže penzije za pet posto.

– Povećanje može biti do nivoa porasta bruto društvenog proizvoda, a procjena je da je to 3,1 posto, a odluku o povećanju će donijeti Vlada FBiH. Kratko, ekonomski uslovi su dobri, zakonski osnov za povećanja penzija postoji i Vlada FBiH će u narednom periodu odlučiti o tome – rekao nam je Krnjić.

Dodaje kako uplata doprinosa u Fond PIO ide dobro.

Osvrnuli smo se i na proteklo usklađivanje aprilskih penzija za 3,5 posto, kako bismo riješili određene nedomice oko povećanja.

– Objasnit ću na primjeru najnižih penzija. Na čeku za april trebalo je pisati 337,6 KM, a u drugoj koloni razlika za mart od 11,7 KM. Ukupno su trebali dobiti 348 KM. Dakle, umjesto 3,5 posto povećanja, dobili su sedam posto, ali samo za april. Majske najniže penzije će biti 337,6 KM. Mi nismo imali nekih prigovora penzionera. Moguće je da se kod nekih potkrala neka greška, ali ne bi trebalo – rekao nam je Krnjić.

Savez udruženja penzionera FBiH traži i prispitivanje odluke o isplati posmrtnina za penzionere. Sada je predviđeno da se posmrtnina porodicama umrlih penzionera koja iznosi 371 KM, isplaćuje samo za one koji žive na području Federacije i Brčko Distrikta. Time su, kako kažu, zanemareni penzioneri koji primaju penzije preko Federalnog zavoda PIO, a koji žive u RS-u.

– Tačno je da penzioneri u RS-u nisu obuhvaćeni i to treba promijeniti u Zakonu o PIO-u. U Zakonu piše da pravo na posmrtnine imaju oni koji žive u Federaciji i bilo bi ispravno to promijeniti, a nadamo se da će se to desiti što prije – rekao nam je Krnjić.

faktor.ba