Dogodilo se na današnji dan, 14. maj

 1. godine – Engleski ljekar Edvard Džener uspješno je vakcinisao protiv velikih boginja jednog osmogodišnjeg dječaka i označio početak moderne imunologije.

 

 1. godine – U Parizu su otvorene druge moderne Olimpijske igre, na kojima su prvi put učestvovale žene.

 

 1. godine – Tokom pregovora o predaji holandske vojske u Drugom svjetskom ratu, njemački bombarderi razorili su dvije trećine Roterdama. Poginulo je oko hiljadu ljudi, a 80.000 je ostalo bez kuća.

 

 1. godine – Proglašena je država Izrael, osam sati prije okončanja britanskog mandata u Palestini. Prvi predsjednik nove države postao je Haim Vajcman, a premijer David Ben Gurion.

 

 1. godine – U Varšavi je potpisan ugovor o osnivanju Varšavskog pakta. Ugovor su potpisale Albanija, Bugarska, Mađarska, Njemačka Demokratska Republika, Poljska, Rumunija, SSSR i Čehoslovačka.

 

 1. godine – Samoubistvo je izvršila Đang Ćing, udovica kineskog lidera Mao Cedunga, jednog od vođa “Kulturne revolucije” (1966-1976).

 

 1. godine – Umro je američki pjevač i filmski glumac Frenk Sinatra, koji je svjetsku slavu stekao nizom muzičkih hitova kao što su “Stranci u noći” i “Njujork, Njujork”. Dobitnik je Oskara za ulogu u filmu “Odavde do vječnosti”.

 

 1. godine – Lider koalicije desnog centra Silvio Berluskoni pobijedio je na parlamentarnim izborima u Italiji i potom formirao 59. italijansku vladu od 1945. godine.

 

 1. godine – Na donatorskoj konferenciji u Njujorku, koju su pokrenule UN za prikupljanje pomoći za obnovu Srebrenice, koja je tokom rata u BiH bila enklava pod zaštitom UN-a, obećano 5,2 miliona dolara za obnovu tog grada.

 

 1. godine – Irački zvaničnici su saopštili da je iz masovnih grobnica u toj zemlji otkopano preko 2.200 tijela, žrtava režima Sadama Huseina.

 

 1. godine – Poslije blizu četrdeset godina planiranja i debata, otpočeli su podzemni radovi na zaštiti Venecije od tonjenja.

 

2015.godine – Umro Rajli B. King, poznatiji pod svojim scenskim imenom B. B. King, Bluz Boj King, legendarni blues muzičar.