U BiH oko 2.000 djece čeka hraniteljstvo ili udomljavanje

Procjenjuje se da je u Bosni i Hercegovini oko 2.000 djece koja čekaju jedan vid smještaja da li hraniteljstvo ili udomljavanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjavila je to Mirela Šuman iz fondacije “Infohaus”, partnerske organizacije UNICEF-a u BiH na konferenciji za novinare u Banjaluci koju su sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske organizovali povodom obilježavanja sutrašnjeg Međunarodnog dana porodice i početka kampanje “Svako dijete treba porodicu”.

Prema njenim riječima ovaj projekat finasira Evropska unija, a cilj kampanje je da se u BiH probudi i razvije svijest značaju hraniteljstva i hraniteljskih porodica, te značaja koji porodica ima na psihofizički razvoj djeteta, formiranje ličnosti, socijalni razvoj i mentalno zdravlje.

-Cilj nam je da osiguramo da djeca bez roditeljskog staranja i djeca u riziku od odvajanja od svojih porodica i djeca sa poteškoćama u razvoju uživaju jednaka prava kao sva djeca u BiH – rekla je Šuman.

Prem njenim riječima ankete koje su radili pokazuju da “ljudi nemaju razvijenu svijest o tome šta je hraniteljstvo i kakav je to oblik zbrinjavanja djece”.

-Želimo da intenziviramo dijalog o razvoju hraniteljstva kao jednog od najboljih oblika zbrinjavanje djece. Cilj UNICEF-a je da do kraja 2019. godine sve više dječaka i djevojčica bude u hraniteljskim porodicama – rekla je ona.

Program “Svako dijete treba porodicu”, provodi se u Banjaluci, Sarajevu Mostaru i Tuzli i cilj je da bude obuhvaćeno oko 100 djece iz hraniteljskih porodica domova i bioloških porodica i oko 160 potencijalnih hranitelja.

Konferenciji za novinare prisustvovala je i Sanja Arsenić koja je provela 12 godina u u hraniteljskoj porodici, jer njena biološka majka nije imala sredstava da je školuje i izvede na pravi put, a imala je i zdravstvene probleme. Sanja Aresnić završila je fakultet i zaposlila se.

-Moje iskustvo u starateljskoj porodici je predivno. Ne bih uspjela doći dovde da toga ne bi bilo i pitanje šta bi bilo sa mnom – rekla je ona.

Istakla je da je u kontaktu sa drugom djecom koja su bila smještena u istoj porodici, a da sa hraniteljkom i dalje ima odnos kao sa majkom.

-Preporučujem svima koji imaju mogućnosti da djeci pruže bolji put i bolje mogućnosti – rekla je ona.

Branka Sladojević iz resora za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS istakla je da je na području RS-a 177 hraniteljskih porodica, a 454 djece bez roditeljskog staranja.

Prema njenim riječima prioritet je ispitati kapacitete biološke porodice i učiniti sve što je moguće da ne dođe do izdvajanja djece, ali da nije uvijek ni u najboljem interesu da dijete ostane u porodici.

-Ponosni smo na činjenicu da je u RS-u od 454 djece bez roditeljskog staranja 80,39 posto djece u RS je smješteno u hraniteljske porodice – kazala je Sladojević i dodala da postoje i lokalne zajednice u kojima nema hraniteljskih porodica zbog čega je neophodno promovisati hraniteljstvo kako bi što više djece bilo smješteno u porodicama.

-Hranitelji može biti svaka osoba koja ima jak motiv da pomogne drugima, koja ima dovoljno vremena, a potencijalni hranitelji prijavljuju se lokalnom centru za socijalni rad gdje predaju dokumentaciju – istakla je ona i dodala da se nakon toga obavljaju intervjui sa hraniteljem i njegovom širom porodicom, te vrše provjere prostora na terenu jer je interes djeteta na prvom mjestu.

Naknada za hranitelje po djetetu na području RS-a mjesečno iznosi od 600 do 730 KM.

Anadolija