U sukobima u Gazi povrijeđeno 12 osoba

Najmanje 12 osoba je povrijeđeno u sukobima u pojasu Gaze, duž granice sa Izraelom, nekoliko sati prije otvaranja američke ambasade u Jeruzalemu, saopštile u vlasti u Gazi.

Hiljade Palestinaca okupile su se na više punktova oko granice,  a manje grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama. Stanovnici Gaze najavili su za danas najveće proteste tokom posljednje decenije, koliko traje izraelska blokada ove teritorije.

Izraelska vojska saopštila je da će po svaku cijenu spriječiti kršenje granice i upozorila demonstrante da ugrožavaju živote. Očevici su rekli da su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince i da su najmanje dvije osobe pogođene u noge.

Demonstranti su poručili “Izraelu i njegovim saveznicima da se nikada neće odreći svoje zemlje”.

SAD će danas otvoriti svoju ambasadu u Jeruzalemu nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jeruzalem i prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Izrael očekuje da će veliki broj Palestinaca protestovati danas u blokiranom pojasu Gaze i na Zapadnoj obali zbog otvaranja ambasade.

federalna.ba/Beta