Dogodilo se na današnji dan, 15. maj

 1. – Engleski sud je proglasio krivim za preljubu i incest Anu Bolen, drugu ženu kralja Henrija VIII, i njenog brata lorda Rošfora i osudio ih na smrt.

 

 1. – U Beču je izbio ustanak protiv apsolutističkog režima koji je primorao vladu da povuče oktroisani ustav donijet 25. aprila i da raspiše izbore.

 

 1. – Umrla je američka književnica Emili Dikinson. Njene pjesme otkrivene su i izdate nakon njene smrti, a tek u 20. vijeku stekla je ugled jedne od najvećih američkih pjesnikinja.

 

 1. – Prva avionska pošta u svijetu krenula je između Njujorka, Filadelfije i Vašingtona.

 

 1. – Započelo je emitiranje Radio Zagreba, prve radio stanice u Hrvatskoj koja kasnije postaje sastavnim dijelom HRT-a.

 

 1. – U Beču potpisan Austrijski državni ugovor, kojim je okončana desetogodišnja saveznička okupacija, a Austrija postala nezavisna republika u granicama od 1. januara 1938.

 

 1. – Hiljade pristalica opozicije u Azerbejdžanu zauzele su u Bakuu zgradu parlamenta i predsjedničku palatu. Narednog dana s vlasti je zbačen predsjednik Ajaz Mutalibov, koji je potom izbjegao u Moskvu.

 

 1. – Tokom povlačenja JNA iz Tuzle došlo je do sukoba na Brčanskoj Malti. Tuzlaci ovaj događaj obilježavaju kao herojsku odbranu svoga grada.

 

 1. – Narodna banka Jugoslavije je saopštila da je dinar postao konvertibilan u svim tekućim transakcijama sa inostranstvom, po prvi put od 1946. godine, kada je Jugoslavija postala članica MMF-a.

 

 1. – Bivši direktor najveće aukcijske kuće Sotebis A. Alfred Taubam oslobođen je iz zatvora, u kome je bio oko godinu dana, zbog “namještanja” provizije sa rivalskom kućom Kristis.

 

 1. – U 18 gradova i opština u Srbiji proglašeno je vanredno stanje zbog višednevnih obilnih padavina, izlivanja rijeka i poplava koje su izazvale klizišta i rušenje kuća, puteva, vodovoda i druge infrastrukture. U poplavnom talasu je poginulo 57 ljudi.