Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Pokažimo solidarnost prema slabijima

Ramazan je prilika za preporod naših duša ali i naše zajednice. Posteći mi postajemo svjesni vlastitih slabosti, nemoći i granica ali i toga šta snagom svoje volje možemo postići. Pokažimo solidarnost prema onim slabijim u našem društvu, poručio je danas u ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

-Pred nama je još jedan plemeniti mjesec posta, odricanja i darežljivosti. Ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima istaknuto mjesto među ostalim mjesecima. U njemu je noć Lejletu-l-kadr kada je počela objava Kur'ana i time obilježen početak jedne nove epohe – kazao je Kavazović u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana.

Podsjetio je da su u tom odabranom mjesecu zrake Božanskog svjetla u svom najpunijem sjaju ogrijale ljudsku dušu i srce, osvijetlile ljudski razum i ukazale na puteve sreće i spasa.

-Danas kada sve više ljudi progovara jezikom nepovjerenja potrebni su riječi Božije koja nam pomaže da pogledamo kroz koprenu koja nam se nameće, da u ljudima vidimo ono najbolje i da se sa onima s kojima se ne slažemo okupimo oko zajedničke riječi – istakao je reis Kavazović.

Zato, kako je kazao, provedite ovaj mjesec uz posljednju Božiju objavu, uz njene poruke i pouke.

Ramazan je, naglasio je Kavazović, za muslimane ovih prostora bio mjesec Kur'ana.

-Naši preci su u ramazanu vidjeli mjesec prilika. Bio je to mjesec u kojem su se posebno natjecali u dobru. Neka opet bude tako. Ponovo oživimo naše džemate i džamije, i stare vjere plamen u našim zajednicama. Ne pozivajmo druge u dobro riječima nego našim postupcima. Ramazan je prilika za preporod naših duša ali i naše zajednice. Posteći mi postajemo svjesni vlastitih slabosti, nemoći i granica ali i toga šta snagom svoje volje možemo postići. Pokažimo solidarnost prema onim slabijim u našim mahalama i društvu općenito – rekao je reis u ramazanskoj čestitki.

Posebno je pozvao da preuzmemo zajedničku odgovornost za izbjeglice, migrante i žrtve trgovine ljudima kojih je ovih dana sve više u našim gradovima.

-Država treba ponuditi rješenje za ovo pitanje, a mi moramo pokazati ljudskost i solidarnost i pomoći prema svojim mogućnostima. Braćo i sestre, svima vama u domovini i iseljeništvu želim sretne i blage ramazanske dane i da u njima zasluže Božiji oprost i milost. Ramazan šerif mubarek olsun – poručio je Kavazović.